A szakértő tanácsai

2023.06.09. 11:00

Hogyan szoktassuk össze a kutyákat?

Ami az első találkozókor elengedhetetlen, az a nyugalom és annak megőrzése mindenki részéről.

PGY

Ha minden lehetőség adott, akkor bizony sok állatbarátnál felmerül a gondolat, mi lenne ha bővülne a család . Nézzük, hogyan kell összeszoktatni a kutyákat, hogy a lehető legkevesebb galibával járjon. 

Bár a kutyák alapvetően társaslények, így örülnek az új játszópajtásnak, azért pár dolgot be kell tartani, hogy biztos zökkenőmentes legyen az összeszokás – írja a dogx.hu. Figyelembe kell venni a kutyák vérmérsékletét, korát, szokásait és persze alkalmaznunk kell néhány szabályt, amely kordában tartja őket.

Fokozatosan

A fokozatosság és következetesség nem elhanyagolható az összeszoktatás időszakában. Ha türelmetlenek vagyunk, vegyük igénybe szakember segítségét. Ne csak beleugorjunk, hogy lesz, ami lesz, hiszen két élőlény sorsáról, na meg persze a saját családunkról is van szó. Ami pedig az első találkozókor elengedhetetlen, az a nyugalom és annak megőrzése mindenki részéről. Mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Amikor bemutatjuk őket egymásnak, próbáljunk valami semleges helyet találni, mindenképp a házon kívül. Így a „régi” kutya nem érzi majd betolakodónak az új kutyust. Tudnak nyugodtan ismerkedni. Ne erőltessük egyből, hogy legyenek együtt. Sétáltassuk őket külön, az út másik részén, és ha reagálnak egymásra, akkor egy kis idő után fokozatosan közelítsünk. A sétáltatás jó alkalom az összeszoktatásra. Ha már tudunk az út egyazon oldalán sétálni egymás mellett, akkor időnként kerüljünk előre az egyik kutyával, így a másik megtudja szimatolni a vezető kutyát. Egészen addig csináljuk ezt, amíg az interakció megszűnik és képesek az állatok nyugodtan egymás mellett sétálni. Ne hagyjuk, hogy elkezdjenek egymással játszani vagy bármi, a cél a nyugodt együttlét most. 

Ha ezen túl vagyunk, akkor jöhet a következő lépés, az otthon. Itt is próbáljuk először semleges terekbe közel engedni őket egymáshoz, akár legyen az a háló vagy a fürdőszoba. Először hagyjuk, hogy az ajtón keresztül megszokják egymás szagát. Szerezzünk be ilyen kis elválasztókat is, mint a kisbabák számára, és az első időben csak ezen keresztül hagyjuk, hogy interakcióba lépjenek az állatok. Ilyenkor igyekezzük figyelni, hogy milyen jeleket mutatnak a kutyák: izgatottak, kíváncsiak, esetleg félnek? Ha pár napig jól működik ez a szeparált ismerkedés, akkor ismét előre léphetünk. Az elején érdemes pórázon keresztül hagyni a kontaktálást, hiszen így könnyebb közbelépni, ha valami baj lenne. A legkisebb jelre is figyeljünk, mint mondjuk a merev tartás. Ha az agresszió kialakulását látjuk álljunk közéjük és határozottan jelezzük a “NEM!”szóval, hogy hagyják abba. Ha megfelelően cselekednek, mindig jutalmazzuk őket, akár étellel, akár figyelemmel. De soha ne tegyünk különbséget a kettő között, nehogy féltékenység alakulhasson ki köztük. A későbbiekben is figyelj oda, hogy a két kutya semmiben ne versenyezzen egymással.

A szimpátia megőrzése

Túl vagyunk a kezdeti nehézségeken, de mégis hogyan tartsuk meg ezt a békét? Jöhet a jogos kérdés. Fontos lépés, hogy hozzunk szabályokat, amelyeket aztán be is tartunk és be is tartatunk a kutyákkal. Különböző személyiségéket és életstílusokat kell összehozni és egységben is tartani, ráadásul hosszú távon, ami nem mindig egyszerű feladat. A már említett féltékenység megakadályozása a későbbiek során is nagyon fontos lesz. Nem tudjuk pontosan, hogy az emberekhez hasonló féltékenységet élnek-e át a kutyák, de nagyon hasonló viselkedést tudnak tanúsítani. A versengés, akárcsak a testvérek között, egy bizonyos szintig természetes dolog, azonban meg kell tartani az egyensúlyt. Idővel az állatok úgyis kompromisszumot kötnek, attól függően nekik mi a fontos. 

Azonban nekünk is törekednünk kell, hogy mindegyik kutya egyenlő módon részesüljön a dolgokból. Ehhez megoldás lehet például a külön etetés, főleg ha az egyik kutya erősebb a másiknál. Mind a két kutyának legyen külön ágya, még akkor is, ha közösen szeretnek aludni.  A figyelmünket pedig egyenlő módon osszuk meg a két eb között. Jó megoldás lehet még a tanulás a számukra, vagyis valamilyen közös kutyaiskola kiképzésén való részvétel. Segít a pozitív társas kapcsolatok, a szocializáció kialakításában, illetve önfegyelemre neveli őket. A csoportos séták, edzések, mind segítik a kutyákat a gyorsabb kötődés kialakításában. Ráadásul ilyenkor kiszakadnak kicsit otthonról, és megtanulnak egymásra koncentrálni és támaszkodni.

Közös játék

Játszunk közösen, kötetlenül egymással, amely arra ösztönzi majd a két kutyát, hogy jobban kötődjenek egymáshoz. A vita nélküli, csupán szórakozást ígérő közös játék biztos, hogy előre fogja vinni a kapcsolatukat. Így az ilyen közös időtöltésre mindig szánj időt és lehetőséget. Fontos, hogy egy meleg, szeretetteljes otthont teremtsünk nekik, ahol eleget vannak simogatva. Legyen közös, összebújós időnk mind a két állattal. Nem elhanyagolható, hogy biztonságban és szeretve érezzék magukat, ami így mélyíti az ő kapcsolatukat is. A kutyák összeszoktatása sokszor nem könnyű feladat. 

Muszáj, hogy a fent említett szabályokat, lépéseket hosszú távon is tartsuk be, így a kutyák sem fogják feszegetni egy idő után a határokat. Ne hagyjuk, hogy versenyezzenek, vagy agresszívek legyen, ha kell, etessük őket inkább külön. Valamint, soha ne tegyünk köztük különbséget. Teremtsünk egy olyan nyugodt, és szeretetteljes légkört számunkra, melyben ők igazi barátok tudnak lenni, nem pedig a mi kegyeinkért versengő ellenségek – tanácsolja a szakportál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában