Napozás

2023.06.18. 15:30

Divatos lett a fehér bőr? - Tudatos bőrápolás nyáron

Néhány éve időt, energiát és persze pénz sem sajnáltunk annak érdekében, hogy megszerezzük a nyári barna bőrszínt, melyhez sokszor még télen is ragaszkodtunk a szoláriumoknak köszönhetően. Úton-útfélen a fényvédelemről hallunk és a magas faktorszámú napozó készítményekről. De vajon ezek a szerek valódi védelmet jelentenek a bőrünknek? Utánajártunk!

Póczos Nikolett

Fotó: Ádám János

Fényvédelem, fényvédelem, fényvédelem - ezt szajkózzák minden fórumon felénk, nap mint nap. De vajon a különböző krémek nyújtotta védelem, valódi védelem-e? Erről kérdeztük Szilágyi-Tréba Eszter biokozmetikus és természetese smintetoválóspecialistát. Véleménye szerint is már a csapból is a fényvédelem folyik, de fontos tudni azt, hogy mi miatt kell ennyi készítményt használni az arcra, mondja.

Az arcápolók nagyon nagy hatóanyag tartalommal rendelkeznek, melyek érzékenyítik a bőrt és védenünk kell a nap káros sugaraitól, mert egyébként pigmentfoltok alakulhatnak ki – teszi hozzá. Majd kiemeli, hogy az arcápolási termékek nagy része már tartalmaz tíz, tizenöt vagy akár 20 faktoros fényvédelmet is. De ha mégsem, akkor ma már kaphatóak fényvédő cseppek, melyekkel feldúsíthatjuk az arckrémeinket.

Fontos a védelem a bőrnek
Fotó: Frank Yvette

Szilágyi-Tréba Eszter hangsúlyozza az arcunk ápolása nem ér véget az állcsontnál, nem szabad megfeledkeznünk a nyakról és a dekoltázs ápolásáról sem. Egy igényes nő, a teste egészére figyel és ápolja, hidratálja azt – emeli ki a biokozmetikus. Majd hozzáteszi, ma már nem divat a barnaság, „sikkes most már hókának maradni a nyáron” - mondta. Majd folytatja, egy elegáns úrinő sosem volt barna, mert azok voltak barnák, akik alantas munkát végeztek, kint a földeken.

Szilágyi-Tréba Eszter elmondta, hogy alapvetően két nagy csoportba sorolhatjuk a fényvédőket: a fizikai és a kémiai fényvédők között rendkívül fontos különbségek figyelhetők meg, amelyek egyáltalán nem elhanyagolhatók az egészségünk szempontjából. 

A fizikai fényvédők nagy előnye, hogy a felvitel után rögtön működésbe lépnek, fényvédő hatásukat pedig úgy fejtik ki, hogy visszaverik a káros napsugarakat. Ezzel szemben a kémiai fényvédők hatására a felvitelt követően 20-30 percet is várni kell, működésük lényege, hogy miután beszívódtak a bőrünkbe, elnyelik a napból érkező veszélyes sugárzást. A biokozmetikus szerint bőrtípusnak megfelelően kell mindig napoznunk és vannak olyan bőrtípusok, melyeknek kifejezetten jót tesz a nap, ilyen például a szoborreás bőr. Viszont, ha nem jól határozzuk meg a bőrtípusunkat, nagy károkat is okozhatunk, így bőrtípus meghatásorozáshoz kérjünk segítséget kozmetikustól – javasolja Szilágyi-Tréba Eszter.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában