Fronthatás

2023.05.18. 11:41

Nem egyformán, de mindannyian érzékenyek vagyunk a megbolondult időjárásra

Egyre több ember egészségi állapotára vannak hatással a különböző időjárási jelenségek, amelyek a gyermekeket ugyanúgy megviselik, mint a felnőtteket.

NHK

Forrás: Shutterstock

Az egészen enyhe tünetektől, mint a fáradékonyság és sajgó fejfájás, a veszélyes következményekig terjedhet az időjárás-érzékenység hatása a szervezetre. Továbbá a klímaváltozás és az utóbbi években fokozódó stressz miatt egyre erőteljesebb hatása van az időjárás változásainak. A probléma mindig egyéni tünetegyüttessel jelentkezik, ebből következően nincs is rá mindenki számára egyformán alkalmazható kezelés sem.

A tünetek változók

Minden ember időjárás-érzékeny valamilyen mértékben, azonban néhányan annyira alacsony szinten, hogy nem veszik észre. Ha nem lennénk érzékenyek, akkor a szervezet sem tudna alkalmazkodni a változó hőmérséklethez, légköri viszonyokhoz. Általában az idősek, gyermekek és krónikus betegek szervezete érzékenyebb, illetve egy stresszes időszakban az időjárás az egészséges felnőttet is jobban megviseli. Az immunrendszer állapota ugyancsak befolyásolja, mennyire és hogyan hatnak ránk a jelenségek. A leggyakrabban általános panaszok jelentkeznek: fejfájás, vérnyomás ingadozás, álmatlanság, ízületi fájdalmak, továbbá figyelmetlenség, fáradtság. Egyeseknek csökkenhet ilyenkor a teljesítőképessége, illetve ingerültebbek lehetnek.

Koraszülés és csecsemő érzékenység

A csecsemők idegrendszere fejletlen még, ezért ők érzik meg a lehető legjobban az időjárás változást – mondta Dr. Simon Réka csecsemő- és gyermekgyógyász, hematológus szakorvos. Ezt később kinőhetik, egyesek felnőtt korukban már nem érzékenyek annyira. Azért lehet „kinőni”, mert időközben fejlődik az idegrendszer és kevésbé befolyásolják a frontok és a légnyomás változás. Sok szülő számol be arról, hogy a kisbaba szeles időben nyugtalan, nem alszik rendesen, felborul a napi rutinja – hívta fel a figyelmet a doktornő. Ezek az esetek többnyire visszavezethetők és kapcsolatba hozhatók az időjárás alakulásával. Ami szintén megfigyelhető, hogy amikor hidegfronti hatás van, sok a koraszülés. Tehát a várandós kismamák is erősen ki vannak téve az időjárás változásoknak.

Még 4-5 éves korban is

Amikor bölcsődés vagy óvodás a gyermek, akkor akad panasz arra, hogy alvásukban zavar támad, vagy sokkal nyugtalanabbak egy-egy fronthatás, légköri nyomás változás alkalmával. Ebben a korban a növekedési fájdalom – alsó végtagok fájdalma - is gyakrabban jelentkezik, amikor változik az időjárás. Később ezekből az érzékeny gyerekekből lehetnek a migrénes fiatalok, akiknél fél oldali fejfájás a jellemző, illetve más ezzel együtt járó tünet, akár hányás is. Többeknek például a fény kerülése, egy sötét szoba hozhat csak enyhülést. A migrén, illetve maga a frontérzékenység genetikailag átörökíthető. A hajlam biztosan, de hogy kinél milyen erősen jelentkeznek a tünetek, az az egyéntől függ – fogalmazott a gyermekgyógyász.

A szervezetünk zavarban van

Az, hogy teljesen felborultak az évszakok manapság, az jelentősen befolyásolja a tünetek sűrűbb és erősebb előfordulását, hiszen az, hogy május közepén még kabátban vagyunk, az a megszokottól eltérő. Úgy még inkább, hogy két héttel korábban már nyárias meleg volt – tette hozzá a szakorvos. A szervezetünk a kontinentális éghajlathoz van szokva, amelynek megvan a ciklikussága, így elég nehezen alkalmazkodunk a hirtelen változásokhoz. Ez igaz gyermekre, felnőttre egyaránt.

Ki kell tapasztalni, mi hatásos

A jó hír az, hogy van gyógymód, legalábbis a tüneteket lehet kezelni. A fejfájást gyermek esetében mindig csillapítani kell, ibuprofen származékot szoktak javasolni. Ha nagyon erős migrénes roham jellemzi a pácienst, idegrendszeri tünetekkel, akkor a fájdalom csillapító mellé néha vízhajtótablettát is szoktak adni. A nyugodt alváshoz vannak különféle szirupok kisgyermekek számára, de a legfontosabb a lelki egyensúly megteremtése – ajánlotta a gyermekorvos. Mivel nekik még egyáltalán nem javallott az altatószerek használata.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában