Forradalmi hétpróba

2023.03.10. 13:05

Nem engednek a 48-ból

Második alkalommal rendeztek Forradalmi hétpróbát a miskolci középiskolások részvételével a Művészetek Házában.

PN

Fotó: Ádám János

Nyolc iskola 20 csapata vett részt a Forradalmi Hétpróba idei programján a miskolci Művészetek Házában pénteken. Galuska Boglárka, Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikum tizedikes diákja szerint erre a napra nem kellett külön készülniük, mert pont itt tartanak a tananyagban az iskolában is. „Már óvodás korom óta fontosnak tartom ezt a napot, március 15-én kokárdát viselek és a forradalom és szabadságharc eseményeit mindig felelevenítem” – mondta.

Szuronygyár Diósgyőrben 

Osztálytársa, Soltész Virág szerint az idő előrehaladtával egyre közelebb érzik a témát és jobban át tudják érezni a forradalom és szabadságharc eseményeit.

Soltész Virág Fotó: Ádám János

 „Engem érdekel a téma, a történelem ezen időszaka, foglalkoztatnak a különböző közéleti események és a politika is.” 

Az iskolából most először vettek részt a programon – árulta el a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikum történelem-német szakos tanára, Szabó Péter, aki 10. évfolyamos diákokkal érkezett a hétpróbára. „az 1848-49-es forradalom és szabadságharc adta a héten a témát a diákoknak a nagydolgozathoz is. Ezért gondoltam, hogy ezzel a rendezvénnyel olyan plusz információkat kaphatnak, melyekkel kiegészíthetőek a történelmi tények és a tananyag.” 

A feladatokat ismertetve Tamás Krisztián, a Miskolci Kulturális Központ kommunikációs menedzsere avatott be: „a díszteremben rövid előadást hallhattak a jelenlévők. A színpadon kivetítve a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltár gyűjteményéből, többek között Szemere Bertalan által írt és aláírt levelet, Gróf Batthyányi Lajos által ellenjegyzett felhívást láthattak, valamint Klapka György kézírásos levelét, a gróf Széchenyi István által aláírt levelet.”

A játék az 1848-49-es események nyomán készült. Idén több Miskolchoz és vonzáskörzetéhez köthető információt igyekeztek megosztani a résztvevőkkel. például, hogy Diósgyőrben szuronygyár működött, és hogy Jókai Mór a világosi fegyverletételt követően Tardonán bujdosott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában