Retro

2023.02.26. 15:10

Három Csuli marhapörköltje táplálta a miskolci közönséget

Miről írt 10 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 2013. február 27-i számából idézünk: a Kocsonyafesztivál 2013-ban terelte a bogrács mellé Stohl Andrást, Cserhalmi Györgyöt és Gáspár Tibort.

ÉM

Stohl András, Cserhalmi György és Gáspár Tibor a tíz évvel ezelőtti főzőcske közben

Fotó: Bujdos Tibor

A szakmájukon kívül az a közös a három remek művészben, hogy valamennyien játszották a színpadon az Úri muri című előadásban Csörgheő Csuli figuráját. Miután a miskolci színpadon éppen akkor volt az évad drámája a Móricz Zsigmond-feldolgozás – Keszég László máig emlékezetes rendezésében –, adta magát az ötlet: készítsen a három Csuli marhapörköltöt. A Kocsonyafesztiválon. 

Az Észak-Magyarország riportere, Szalóczi Katalin a lap 2013. február 27-i számában egészen a bográcsokig vezette el az olvasót. 

„Az enyém az igazi pörkölt, sem nem sült hús, sem nem lecsó” – jelentette ki teljes magabiztossággal Gáspár Tibor, akiről ehhez képest kiderült: élete első pörköltjét főzte éppen ott és éppen akkor.

Stohl András addigra már végig kóstolta a kínálatot, és bár a dícsérő szavakből kijutott Cserhalmi György főztjének, de esküdött rá: „a miénk még  finomabb, a miénk a díjnyertes. De a titkát nem árulom el”.

Cserhalmi György felsorolta: az ő receptje szerint háromféle hús kell a jó marhapörköltbe: fartő, lábszár, lapocka. Aztán pedig mindent úgy kell csinálni, ahogy a nagymamája, aki meg az ő nagymamájától tanulta. Ő is ezt követte ezúttal, de nem avatott be a részletekbe. Csak a befejezésbe: a végén egy kis vörösbornak kell belekerülni az ételbe – idézhetjük fel a gasztrokalandot a tíz évvel ezelőtti riport alapján. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában