Élősködők

2023.01.04. 16:30

A madáretetők vámszedői

A karvalyok télen napi rendszerességgel látogatják a madáretetőket, ahonnan nem magvakat, hanem madarakat zsákmányolnak.

ÉM

A karvaly az alapvetően emberi tevékenységek által befolyásolt, falusi, városi élőhelyi feltételekhez alkalmazkodott állatfajok közé tartozik. Nem zavarja az emberek közelsége, nemcsak vadászik, de gyakran fészkel is a településeken – írja a berek.hu. Nyáron sokszor megfigyelhető, ahogy a kihelyezett madáritatókban iszik, fürdik, télen pedig az etetőkre járó népes énekesmadár-csapatok vonzzák. Az etetőről hirtelen, nagy robajjal felröppenő madárcsapat általában egy karvaly villámgyors támadását jelzi. Ezek a kis termetű ragadozók kiválóan használják ki a terepadottságokat, és gyors röptük közben is takarásban közelítik meg az etetőket, hogy meglepetésszerűen csaphassanak le. 

Miután elkapták zsákmányukat, azonnal elkezdik megfosztani a tollazatától. Érdekesség, hogy az ókorban (amikor az emberek még nem voltak tisztában a madárvonulás fogalmával), azt hitték, hogy a karvaly, sok más madárhoz hasonlóan, télen más alakban jelenik meg, mint nyáron. Úgy gondolták, hogy nyáron kakukként van jelen a világban, télen pedig karvallyá változik. Ennél a fajnál a tojó lényegesen nagyobb, mint a hím (mintegy 25 százalék a különbség). Ugyanakkor a hím a színesebb, háta kékes, palaszürke színű, míg mellkasa, hasa narancssárgás mintázattal díszített. Az ivarérett tojók felső és alsó testtájai egyaránt szürke és fehér színezetűek. A hímek inkább kisebb madarakat – cinegéket, pintyféléket, verebeket – zsákmányolnak. 

A tojók pedig rigóféléket, seregélyeket, de akár galambokat, balkáni gerléket is. Védett madarak, s annak ellenére, hogy az etetőkre érkező madarakat zsákmányolják, a természetbarát ember mégis örül a jelenlétüknek. Nem kell rájuk haragudni, hiszen nekik sincs könnyű dolguk a téli időszakban – magyarázták a szakemberek. Mivel a karvaly kizárólag kis termetű madarakkal táplálkozik, az etetők környékén nagyobb eséllyel lesz sikeres, mint az ilyenkor szinte kiürülő erdőben. Hozzátették: gyors röpte miatt nehéz megfigyelni, de ha a madáretetőtől kissé távolabb kihelyezünk számára egy vastagabb ágat, szinte biztos, hogy megpihen rajta egy sikertelen zsákmányszerzés után, és ekkor lehetőséget ad arra, hogy gyönyörködjünk kecses termetében, szép tollazatában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában