Mikulás és manó

2022.12.13. 12:00

Nemezfigurák készültek az árkádban

Elsősorban a fiatalabbaknak szólt az a meghívás, ami tűnemezelésre, magának a technikának a megismertetésére invitálta az ifjabb korosztályt, ám a Szerencsi Rákóczi-vár árkádjában megtartott foglalkozáson a szülők is kedvet kaptak az alkotáshoz.

SFL

Kóra Judit (középen) oktatás közben

Fotó: Serfőző László

Merthogy adventi, karácsonyi ünnepkörhöz illő figurák készültek Kóra Judit népi kézműves nemezkészítő, a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár munkatársának vezetése mellett. Magáról a technikáról azt kell tudni, hogy - térbeli figura esetén - a test alapját képező, legnagyobb részt kell először elkészíteni. Ez általában egy gömb vagy hengerszerű forma, amit a gyapjú feltekerésével, a rétegek egymásra helyezésével lehet létrehozni. A jó alap szoros és tömör, így a hozzákapcsolódó részek rádolgozása is egyszerűbb.

Fotós: SFL

A részelemek csatlakozó végein elegendő gyapjút kell hagyni ahhoz, hogy az illesztés stabil legyen, ezt egy úgynevezett nemezelő tű anyagba szúrogatásával lehet elérni. A tűn található apró kampók az anyagba szúráskor magukkal ragadják a szálakat, zömítenek, kihúzáskor akadálymentesen kicsusszannak. 

Fotós: SFL

Minél többször halad át a tű az anyagon, annál tömörebb, stabilabb felületet hoz létre. A kész alkotást szappanos vízben történő fürdetéssel lehet stabilizálni. A bemutatón manócskák, apró Mikulások készültek, amelyek akár karácsonyfák díszítésére is alkalmasak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában