Világnap

2022.11.17. 13:11

Koraszülöttként jöttek a világra – az ő napjuk van november 17-én

Ebből az alkalomból a Segíts Élni Alapítvány egy miskolci játszóházba szervezett vidám délelőttöt gyerekeknek és szüleiknek egyaránt.

PN

Szivtovszki Viktóra és kislánya, Weternik Emma és Kerékjártó Burinda Zsófia kislányával, Kerékjártó Sárával

Fotó: PN

Kálnainé Vécsi Zsuzsanna ikreivel együtt, Botonddal és Marcellel látogatott el a játszóházba szervezett találkozóra. A két gyerek között még az anyaméhben 1 kilogrammnyi volt a súlykülönbség, ezért döntöttek az orvosok a szülés megindítása mellett.

– Én végig pozitív voltam, és nem hagytam magam el, erős akartam maradni mellettük, és ez segített - mondta Kálnainé Vécsi Zsuzsanna. - Ők az én kis ikreim, 32 hét plusz 5 napra születtek, és most már 16 hónaposak. Szerencsére úgy néz ki, hogy behoztunk minden lemaradást. Eljöttünk kicsit szórakozni – tette hozzá.

Kálnainé Vécsi Zsuzsanna ikreivel, Botonddal és Marcellel
Fotós: PN

Magyarországon évente száz szülésből 10 koraszülés, vagyis több mint 8500 újszülött jön úgy világra, hogy élete első napjaiban és hónapjaiban még több odafigyelést igényel.

- Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ez még fokozottabban érvényes, itt akár 11-12 százalékot is eléri a koraszülések aránya évente – nyilatkozta dr. Szűcs Ildikó, a megyei kórház Újszülött Intenzív Osztályának osztályvezető főorvosa, aki a Segíts Élni Alapítvány kuratóriumi elnöke is egyben. 

– A koraszülött gyermekek 30-40 százaléka zökkenőmentesen tud alkalmazkodni, azonban a többieknek segítségre van szükségük, így osztályunkra kerülnek – tette hozzá a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház szakembere. - Ez a világnap azért is fontos, mert felhívja a figyelmet arra, hogy nemcsak az egészségügyben dolgozókra van szükség ahhoz, hogy ezek a gyermekek életben maradjanak és minőségi életet tudjanak élni, hanem a szülőkre is, akik az ellátócsapat részét képezik – hangsúlyozta dr. Szűcs Ildikó. 

- Nekünk is visszatükrözik a munkánkat azok a szülők, akik elhozzák ide a gyerekeiket, hiszen ezek a gyerekek nagyon piciként születtek, sokan nagyon betegek voltak, van, akit hosszan lélegeztetni kellett, vannak, akik ma is fejlesztő foglalkozásokra járnak hozzánk, így ilyenkor, amikor találkozunk velük, látjuk, hogy milyen bűbájos gyermekek lettek belőlük – foglalta össze az osztályvezető főorvos.

Egy életre mentik meg

- Amikor a felnőttellátásban arról beszélünk esetleg, hogy egy onkológia betegnél többéves túlélést tudunk elérni, akkor amikor egy ilyen pici babát mentünk meg, akkor egy életre mentjük meg! – hangsúlyozta dr. Kardos Zsófia, a megyei kórház orvosigazgató-helyettese. - Ilyenkor nagyon fontos, hogy az az egészségügyi személyzet, akik küzdenek az ő életükért – és van, akit sajnos elveszítünk, ami nagy tragédia a család számára is –, nekünk ez egy óriási visszacsatolás, hogy látjuk, hogyan nőnek és fejlődnek, és mennyire egészséges életet tudnak élni– emelte ki dr. Kardos Zsófia.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában