Favágók versenye

2022.08.27. 16:58

Témák láncfűrészre - hullott a forgács Bükkzsércen (fotókkal, videóval)

Embertpróbáló feladatokban mérték össze tudásukat a versenyzők a regionális fakitermelő versenyen.

ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Fűrészszerelés, fakivágás és darabolás. Ezeket a feladatokat rövid idő alatt és minél kevesebb hibaponttal kellett teljesíteniük. 

- Nagyon vastagok a fák, így elég érdekes verseny mutatkozik – mondta Máté Viktor, aki az Északerdő Zrt. 100+ elnevezésű csapatának tagjaként indult a megmérettetésen, a hétköznapokban pedig maga is fakitermeléssel foglalkozik. - Nem sok időnk volt, egy alkalommal gyakoroltunk, bár ezeket a technikákat valamilyen szinten mindennap használjuk. 

Laboratóriumi körülmények 

Lukács Zsolt András az encsi tűzoltók csapatában versenyzett. Azt mondta, ezeket a technikákat a munkájuk során is használják. - Igaz, nem pont ilyen körülmények között, de szükségünk van ezekre az ismeretekre. Bár itt nagyjából úgy néz ki, mintha egy laboratóriumban lennénk, mert mi ilyen munkákat legtöbbször viharban és rossz időjárási körülmények között, sokszor éjszaka végzünk. Ez ahhoz képest sokkal jobb körülmény – tette hozzá az encsi tűzoltó. 

Védősisak arcvédővel, védőkesztyű, védőnadrág és a cipő is olyan anyagból volt a versenyzőkön, amely még a láncfűrésszel való „rövid találkozást” is bírja.

Döntés, hasítás, darabolás

A mindennapi fakitermeléssel kapcsolatos feladatokat hajtják végre a versenyzők, ebben mérik össze tudásukat. Erről Csendes József, a verseny főbírója, a Heves Megyei Kormányhivatal Erdészeti Osztályának a vezetője nyilatkozott. - Jellemzően valamennyien nemcsak a verseny alkalmából állnak össze munkacsapatba, hanem az életben is ebből szerzik meg jövedelmüket, sokan gyakorlott fakitermelők. A katasztrófavédelem szakemberei is gyakran szembesülnek olyan helyzetekkel, hogy kidőlt fákat kell eltávolítaniuk.

A versenyre összesen 10 csapat nevezett.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában