Koncertélmény

2022.08.23. 15:57

A miskolci Bécó Badacsonyban játszott Török Ádámmal

A MiniArt-Űr legközelebb péntek este a Nyárzáró zenés fröccspartin hallható a görömbölyi pincesoron.

HM

Völgyi Bécó és Török Ádám közös örömzenélése

Badacsonyban, a Balaton partján játszott néhány napja a Mini együttes Török Ádámmal, a legendás zenekarban vendégként a miskolci zenész, Völgyi Béla Tibor (azaz Bécó) is fellépett. Három szám erejéig együtt fuvoláztak-énekeltek, a közönség nagyon értékelte a közös örömzenét.

A koncertmeghívás néhány hónappal ezelőttre nyúlik vissza. Akkor értesült Török Ádám arról, hogy Miskolcon van egy zenekar, a MiniArt-Űr, amely az ő számait játssza. Meghallgatta őket, és olyannyira tetszett neki a műsor, hogy elfogadta az együttes meghívását, és egy közös koncertet adott a miskolciakkal. Most pedig ő hívta vissza Bécót egy koncertjére.

Völgyi Béla Tibor (aki nem csak zenészként, újságíróként is ismert – a szerk.) fiatal kora óta Mini-rajongó. 1973-ban a diósgyőri rockfesztiválon olyan nagy hatással volt rá Török Ádám fuvolajátéka, hogy úgy döntött, zenélni kezd. Az a néhány perc meghatározta az egész életét.

Tátika és Fröccsterasz

– A badacsonyi meghívást természetesen örömmel fogadtam. El is utaztam a Balaton partjára, gondoltam, pihenek a koncertig, de aztán csörgött a telefon, Ádám volt az. Mondta, ott ülnek a parton, menjek, csatlakozzak hozzájuk.

Ott volt Németh Karesz billentyűs, Szivacs, a legendás dobos és a 15 éves Török Péter basszusgitáros, egész estig dumáltak, anekdotáztak, alapoztak a koncertre. – Beszéltünk róla Ádámmal, hogy ha meglesz végre az új klubja Budapesten, akkor rendszeresen hívja majd az egész zenekart zenélni.

Badacsony egyébként nagyon fontos hely Török Ádámék számára, magyarázta Bécó, hiszen a település Tátika presszójából indultak annak idején, ott voltak az első koncertjeik. Tátika ma már nincs, de Fröccsterasz igen, ott volt az esti koncert.

– Úgy 250-300 ember fér be, megtöltötte a közönség a helyet – mondta Bécó. – Hatalmas siker volt. Ő maga a szünet után játszott három szám erejéig – a Fekete gép, a Kereszteslovag és a Hívj fel címűekben – énekelt és fuválázott is Ádámmal közösen és felváltva.

– Ádám többször is úgy hivatkozott rám, mint hogy „megvan a követőm, nyugodtan vagyok”, ez nagyon jólesett – jegyezte meg Bécó.

A MiniArt-Űr egyébként legközelebb augusztus 26-án (péntek este) a Nyárzáró zenés fröccspartin a görömbölyi pincesoron, a Grál pince előtti teraszon látható-hallgatható meg. Ők este fél 8-tól lépnek színpadra (előttük is vannak fellépők fél 5-től), utánuk este 9-től az Ildi Rider zárja a koncertek sorát.

 

Török Ádám (1948) fuvolista, énekes és dalszövegíró, a Mini együttes alapítója és frontembere. A '70-es években nagyon népszerű volt Miskolcon. Korábban ezt nyilatkozta lapunknak: Miskolc és Hejőcsaba nagyon közel áll a szívemhez, ez utóbbi helyen különösen a Gárdonyi. Ott volt az első Mini-klub 1974-ben, mi voltunk a park első állandó zenekara. Ez annak volt köszönhető, hogy az első magyar pop-rock fesztivált Miskolcon, a diósgyőri stadionban rendezték meg 1973. június 10-én. Hatalmas sikerünk volt, és ezzel bevonult Miskolc az életünkbe.

Később tíz éven át (1993-2003-ig) miskolci basszusgitárosa volt a zenekarnak, Kerékgyártó Füles István személyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában