Energiatakarékosság

2022.07.25. 14:00

Erre figyeljünk, hogy ne fogyasszon sokat a házunk!

A lakás tájolása, elosztása és szigetelése is fontos szempont az energiatakarékosság esetében.

ÉM

Fotó: MW

Egyre nagyobb hangsúlyt kap építkezés, vagy felújítás alkalmával egy lakóingatlan energiabesorolása, vagyis, hogy mennyi energiát kell használnunk a fűtéséhez, világításához. Végigvettük, mire érdemes figyelni, ha szeretnénk elkerülni a túlzott energiafelhasználást.

Mekkora és merre néz

A legfontosabb szabály, ha a fenntartási költségeket nézzük egy ház esetében az, hogy mekkora területtel rendelkezik. Minél kisebb a ház, annál kisebb lesz a fenntartási (és bekerülési) költsége. A következő a tájolás kérdése. Korábban divatos gyakorlat volt a dél felé néző, nagy méretű üvegezéssel megnyitott homlokzat, ami a klímaváltozás miatt egyre kevésbé tűnik célszerű gondolatnak. Mikor tervezzük a házat, érdemes elgondolkozni akár az északi-északkeleti tájoláson is, hiszen nincsen felesleges, besugárzásból adódó hőterhelés, van viszont sok közvetlen fény tavasztól őszig a reggeli, délelőtti órákban.

A nyílászárók kialakításánál érdemes a túlzásokat elkerülni, vagy a nagy felületeket egy helyre koncentrálni. A nagy üvegfelületek hőszigetelő képessége – akármilyen többrétegű, gázzal töltött üvegezést használunk – jóval rosszabb, mint egy jól kialakított, általános fal rétegrend, ebből következik, hogy minél nagyobb az üvegfelületünk, annál több lesz a területi hőveszteségünk is a hidegebb időszakokban.

Szigetelés csak 30 centiméterig

A szerkezetek tervezésénél a legfontosabb a házat egységesen körülvevő, vastag hőszigetelő réteg. Ezen nem érdemes spórolni, mivel az itt felsoroltak közül ez lesz a legnagyobb hatással a fűtésszámlára, de kizárólag maximum 30 centiméteres szigetelést érdemes alkalmazni, mert a vastagabb réteg penészedést is okozhat a lakásban.

Az energiatakarékos fűtési megoldások közül ma a leginkább elterjedt, korszerű megoldás a levegős hőszivattyú. Ez a készülék leegyszerűsítve annyit tesz, hogy beszívja a kinti levegőt, áram segítségével összenyomja, az így keletkező hővel pedig felmelegíti a ház fűtésére szolgáló vizet, valamint a klíma esetében érdemes olyat választani, ami nemcsak kiemelten energiatakarékos, de egyben fűteni is tud, így jó kiegészítés lehet a fűtés rendszerhez.

Zöld energia, kis fogyasztók

A korszerű napelemek és napkollektorok is hosszú távú megoldást jelenthetnek egy ház fenntartásának esetében, de ezekre idejében kell gondolni, mert a kialakításuk bonyolult és a kivitelezésnél az esztétikai kérdésekre is gondolni kell.

Szintén fontos kérdés a világításé, ezzel kapcsolatban a legfontosabb, hogy mindenhova olyan fényerejű, célzott világítást tervezzünk, amilyenre az adott szituációban tényleg szükség van. Ma már léteznek és egyre népszerűbbek a különféle energiatakarékos izzók, a LED izzók fogyasztása például minimális, ráadásul élettartamuk is hosszú. Ezek az ötletek és megoldások egyenként vagy együttesen is a házak energiaszükségletére jótékony hatással tudnak lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában