Program

2022.03.26. 18:00

Izgalmas zenei est lesz

Három zeneszerző három műve csendül fel hétfőn este, vendégek is érkeznek a miskolci koncertre.

HE

A Miskolci Szimfonikus Zenekar, Fülep Máté operaénekes és a Nyíregyházi Cantemus Kórus lép színpadra március 28-án a Művészetek Házában a Filharmónia Magyarország bérletes hangversenyén. 

 

Az esten Muszorgszkij, Bozay Attila és Hacsaturján egy-egy műve hangzik el. A filharmónia beharangozója szerint Muszorgszkij, a „legoroszabb” zeneszerző, a családi hagyományokat követve katonai pályára lépett, kinek fiatalkori darabjait dajkája meséi ihlették. 

 

Bozay Attila harmincéves korára hat hangszeren játszott. Furulyázott, klarinétozott, szaxofonozott, zongorázott, citerázott és csőfuvolázott. 

 

Hacsaturján sokáig nem tudott kottát olvasni, és biológiát tanult, azonban zenéi hollywoodi produkciókban is hallhatóak voltak, mint például A bolygó neve: Halálban. 

 

Három zeneszerző, akik különböztek, de közös volt bennük a folklór és a zene iránti szeretet. 

 

A hangversenyen felcsendül Muszorgszkij Három rövid zenekari darabja (Intermezzo in modo classico, B-dúr scherzo, Karsz bevétele – induló), Bozay Attila Pezzo sinfonico című műve és Hacsaturján Spartacus szvitje. A Nyíregyházi Cantemus Kórus karigazgatója Szabó Soma, az est karnagya Antal Mátyás, a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője. A szólista Fülep Máté lesz (bariton).
 

Öt énekkar 
 

A Nyíregyházi Cantemus Kórus története 1975-ben kezdődött, amikor Szabó Dénes Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenepedagógus, kórusvezető, a nemzet művésze (Szabó Soma édesapja) megalapította a Cantemus Gyermekkórust. Az ebből a gyermekkarból kinövő kóruscsalád 2004 óta művészeti intézményként működik, immár öt énekkarral: Cantemus Gyermekkar, Pro Musica Leánykar, Cantemus Vegyeskar, Cantemus Fiúkórus és Cantemus Ifj úsági Vegyeskar. A Cantemus Vegyeskar tagjainak legnagyobb része a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola padjaiban tanult gyerekként. Ma már egyetemista, dolgozó felnőttek, akiknek az életében a közös pont a Cantemus. 

 

A kórus 1998-ban Szabó Soma vezetésével kezdett állandó munkába. Megalakulása óta számos nemzetközi versenygyőzelmet aratott, rangos fesztiválokon, európai koncertturnékon vett részt. A kórus repertoárján az oratorikus és a cappella irodalom minden stílusa megtalálható a reneszánsztól napjaink zenéjéig.
 

(A borítóképen: A Nyíregyházi Cantemus Kórus. Előtérben Szabó Soma)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában