Koncert

2022.02.25. 12:00

Újra a színpadon az Európa Kiadó

Miskolcon lép fel pénteken koncertkörútján a kultikus zenekar.

PGY

Fotó: NAGYJANI

A nyolcvanas évek kultikus csapata, az Európa Kiadó újra jelentkezett az aktívan koncertező zenekarok sorába. 

 

1981-ben az URH feloszlása után alakult a budapesti avantgárd (alternatív) rockegyüttes. Az alapítók a Müller Péter Iván kiválásával megmaradt három URH-tag, azaz Menyhárt Jenő (gitár, ének), Kiss László (basszusgitár), Salamon András (dob), valamint Dénes József, Dönci (gitár) voltak. Az együttes első műsora a Pusztulás Piszkozatai címet viselte, és erősen érezhető volt rajta az URH hatása. 

 

Megalakulása után a zenekar rövid idő alatt a korabeli hazai alternatív rockzenei élet meghatározó együttese lett (a VHK, Kontroll Csoport és a Bizottság mellett), kisebb-nagyobb megszakításokkal és átalakulásokkal a kilencvenes évek középig működött.

 

Koncertről koncertre 

 

A 90-es évek elején az E. K. mint formáció nem létezett, létezett viszont egy zenekar (Low-fi ), melyben Menyhárt Jenő, Kiss László, Magyar Péter és Kirschner Péter játszott. Ez a formáció adta az „új” Európa Kiadó alapját. A zenekarhoz független előadóként Másik János is csatlakozott (a zenekar producere Peter Ogi volt), és Itt kísértünk – Love ’92 címmel új albumot adtak ki.

 

2004-ben az Európai Unióhoz való csatlakozás alkalmából újra koncertet adtak az A38 Hajón, a három koncertre tervezett programból jóval több fellépés lett. Ezeken a koncerteken a „régi felállású” Kiadó szerepelt, azaz Menyhárt mellett Kiss László, Magyar Péter, Másik János, Varga Orsolya (a ’89-es koncertturnén és nagylemezen már ő is játszott szintetizátoron), valamint Kirschner Péter. 

 

Ezt követően 2013-ban új albummal jelentkeztek, immár friss felállással. 

 

2016 végén jelent meg az együttes legfrissebb anyaga ...Valahol lenni... címmel. A zenekar 2017-ben friss felállással újra a fesztiválok, zenei klubok rendszeres szereplője lett, nyár elején telt házas Müpa-koncerttel örvendeztette meg a rajongókat. 

 

2018 márciusán kiadták legújabb kislemezüket, Nincs kontroll címmel, melyet idén a zenekar első albumára rezonáló Love 2020 megjelenése és egy lemezbemutató turné követ. A koncertkörút következő állomása pénteken a miskolci Helynekemben lesz.

 

(A borítóképen: Ismét közönség előtt az Európa Kiadó)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában