Tavaszváró

2022.02.02. 08:30

Időjárást jósolnak szerdán a macik

Hosszú telünk lesz-e? Dorka és Borka miskolci barna medvék szerdán megmutatják.

Detzky Anna

Forrás: Miskolczoo

Az állatbarátok körében népszerű látványosság a Miskolci Állatkertben a barna medvékkel kapcsolatos néphagyomány, amely Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez, február 2-höz kötődik. 

 

Ezen a napon Forgó Dorka és Füles Borka maciktól várják, hogy megjósolják a tavaszt. 

 

A néphiedelem szerint ugyanis, hogyha a medve ilyenkor meglátja az árnyékát, akkor még visszabújik barlangjába szenderegni, mert hosszú lesz a tél. Ha azonban nem látja meg, akkor kint marad, és hamarosan beköszönt a tavasz. 

 

A jeles napon, szerdán 10 órától ebből az apropóból rendeznek Medvelest a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban, amit látványetetések kísérnek. Délelőtt 11-től az ormányos medvékkel, 12-től pedig a játékos mosómedvékkel ismerkedhetnek meg a látogatók. A két nőstény barna medve egyébként 2011-ben jött a világra a Koppenhágai Állatkertben. Egy évvel később kerültek Miskolcra a dán fővárosból, és azóta az állatkert legkedveltebb lakói közé tartoznak.

 

Részleges téli álom 

 

A barna medvékről tévesen az él a köztudatban, hogy téli álmot alszanak, de a valóságban ez nem egészen így van. Tényleg elvonulnak minden évben téli pihenőre, de más emlősökkel ellentétben ők nem hibernálódnak. A testhőmérsékletük sem csökken jelentősen, csak néhány fokkal lesz alacsonyabb. A természetben is gyakran fel szoktak ébredni télen, és ha van rá lehetőségük, akkor táplálkoznak. Bár gyakran a nagyragadozók között tartják őket számon, de valójában mindenevő állatok. A hús mellett táplálékuk nagy része növényi eredetű. Szívesen fogyasztanak erdei bogyókat, sőt mézet is. Szokatlan módon a nőstények a téli időszakban hozzák világra a bocsaikat. Az európai barna medvék akár 30-40 éves korukig is elélnek – olvasható az állatkert honlapján. 

 

(A borítóképen: Barna medve a Miskolci Állatkertben. Szerdán lesz a Medveles)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában