Koffein

2022.02.05. 09:30

Az emberi örök szenvedély, a „feketeleves”, a kávé

A túlzásba vitt koffein káros, a mértékletes kávézás viszont nem feltétlenül.

NHK

Fotó: Shutterstock

A kávézás szenvedély, amely függőséget is okozhat. Azonban el kell különíteni az okokat. Hogy valójában az íze miatt vagy inkább a hatásáért vagyunk a rabjai. A hatását magában a kávéban található koffein fejti ki, amelyet nemcsak ebből a sokak számára kedves, élénkítő italból nyerünk. Hiszen vannak más koffeintartalmú készítmények is. Az tehát, hogy a kávézás egészséges szokás-e, vagy inkább egészségtelen, sokban függ attól, mennyit, mikor és hogyan fogyasztjuk.

 

Hamis energia 

 

A napi bevitt koffeinmennyiség a meghatározó, nem maga a kávé – mondta Bocsi Viki táplálkozási tanácsadó. A koffein hatása az emberi szervezetre abban mutatkozik meg, hogy energiát ad, ami azonban hamis. Ezt ugyanis a reggeli hormonoknak kellene megadniuk, legfőképpen a kortizolnak, ami egy mellékvesehormon. Manapság felfokozott ritmusban, szoros időbeosztásban élünk, ami stresszt okoz. A cirkadián ritmusunk teljesen fel van borulva, vagyis a hormonok megfelelő termelődése és működése – fejtette ki a szakember. A reggeli ébredésnél ugyanis a mellékvesehormonoknak kellene megadnia a kezdőlökést, nem a kávénak. Ha valaki csak kávéval tudja elkezdeni a napot, akkor valamelyik hormontermelő kimerülésére kell gyanakodni. Általában azok kívánják legjobban a kávét, és válnak annak rabjává, akiknek kevés az energiát adó hormon a szervezetében. Ezt pedig a stressz jelentősen rombolhatja. Az pedig többnyire mindenki életét érinti valamilyen szinten.

 

Mi irányítsuk a bevitelt 

 

A kávé kis mennyiségben fogyasztva nem ártalmas. Ha nem azért isszuk, mert nélküle el sem tudna indulni a napunk, hanem kedvtelésből, ahogyan például az olaszok teszik. Hiszen náluk a társadalmi érintkezés része, egyfajta szertartás. Vagy az amerikaiak, az ő hosszúkávéjuknak nincs olyan ereje, így egész nap hatalmas bögrékben iszogatják. A lényeg az, hogy soha ne éhgyomorra igyuk. Ha délután kettőkor, ebéd után fogyasztjuk el a kávét, annak a legkevesebb a negatív hatása. Ha mindenképpen reggel szeretnénk kávézni, akkor azt tegyük reggeli után, vagy igyunk koffeinmenteset – javasolta a táplálkozási tanácsadó. Hozzátette: azt is kövesse étkezés legfeljebb fél óra múlva. Vízhajtó hatása miatt a kávé mellé elegendő folyadékot is kell inni, erre mindig oda kell figyelni.

 

Pihenéssel csökkentsük 

 

A kávé nem volt mindig az európai ember táplálkozásának része, hiszen csak Kolumbusszal érkezett hozzánk. Sokan az íze miatt fogyasztják, mint egy desszertet, tejjel, cukorral, és többször is egy nap. Kialakulhat az a téves elképzelés, hogy az csak folyadék, ezért nem hizlal. De pontosan a koffein hormonális hatása miatt okozhat zavart, ezért akadályozhatja a fogyást. Pulzusemelő hatása miatt elméletben lehet zsírégető, így a fogyókúrának lehet része, ha feketén, ízesítés nélkül isszuk, de önmagában a kávé nem fogyaszt – emelte ki a szakember. Éberségünk, fittségünk fenntartását inkább azzal érjük el, hogy mozgunk és egészségesen táplálkozunk, valamint kezeljük a stresszt. Ha ez a hármas egység megvan, akkor nem kell majd a hiányzó energiát koffeinnel pótolni. Ami pedig ehhez jól társulhat, az a minél több minőségi pihenés, alvás. Ehhez néhány jó tanácsot is adott a táplálkozási szakértő: lefekvés előtt közvetlenül már ne olvassunk híreket, ne nézzünk képernyőt közelről (laptop, mobiltelefon), inkább kapcsolódjunk ki. Este nézzünk jó filmeket, nevessünk sokat, ezek kiegyensúlyozzák a hormonrendszert. Tudatosan növeljük a pihenési időt. Ha így teszünk, egyszer csak azt fogjuk észrevenni, hogy egyre kevesebb kávéra van szükségünk, végül pedig kávé helyett elég lesz egy frissítő gyömbér- vagy citromfűtea. A kávéfüggőség ezzel a folyamattal párhuzamosan eltűnik, vagy minimálisra csökken – összegezte Bocsi Viki.

 

(A borítóképen: A csészébe zárt szeretet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában