Pálinkaverseny

2022.02.03. 19:00

163 településről 2177 minta érkezett

Árpád-győzelem a rekordszámú és új, 100 pontos bírálatú versenyen.

ÉM

Forrás: Oke

A XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny rekordszámú nevezéssel és az Árpád Pálinka kettős győzelemével ért véget, amelynek a legjobb kereskedelmi főzde cím mellé sikerült a verseny legjobb pálinkája nagydíjat is megszereznie érlelt szilvapálinkájával.

 

Nemzetközi mezőny 

 

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XII. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyre 2177 minta érkezett Magyarországon kívül Romániából és Szlovákiából. 

 

Az eredményhirdetést egy nagyszabású gála részeként január utolsó hétvégéjén tartották meg Debrecenben, a Kölcsey Központban, ahol kiderült, hogy kik voltak a legjobbak, és melyik főzde és pálinka lett az 2169 értékelt, minősített minta abszolút legjobbja. A nevezett pálinkák és párlatok 265 nevezőtől, 163 településről származnak. A pálinkák és párlatok értékelése január 16–18-án történt meg Ongán. A háromnapos zsűrizés során a 31 fős nemzetközi bírálócsapat közül minden versenymintát minimum 6 szakember értékelt. A nagyés championdíjas tételekről ugyanakkor valamennyi zsűritag véleményt formált. Az eredményhirdető gálát dr. Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára és dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő nyitotta meg, míg Takács László, a Quintessence Pálinka- és Párlatverseny versenyigazgatója, az Ongai Kulturális Egyesület elnöke értékelte. 

 

Élesben vizsgázott az új, az egyesület által fejlesztett 100 pontos bírálórendszer és -szoftver, összetettebb értékelőelvekkel és struktúrával. Ennek legfőbb erénye a hibakeresés helyett a pozitív szemlélet, nagyobb differenciálási lehetőség alkalmazása, az illat, illetve az íz mint a két legfontosabb értékmérő tulajdonság több összetevőre való bontása. A jövőben a szélesebb közvélemény és a marketingszakemberek számára a borversenyek-borbírálatok tapasztalatai, ismertsége alapján könnyebb eligazodást eredményezhet a minőségi pálinkák-párlatok eredményességét illetően az új, fogyasztó- és bírálóbarát értékelőrendszer. 

 

A végső győztes címért mindenki a nyolc legjobb eredményt elérő termékével versenyzett, melyben voltak kötelező kategóriák és egyéb megkötések is. A nevezett és lebírált mintából 354 volt a kereskedelmi tételek száma, 535 a bérfőzők és 1287 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat. 

 

Az aranyérmes pálinkák közül a társadalmi zsűri tagjai január 28-án Debrecenben egy nagyszabású gála alkalmával választották ki a közönségdíjas pálinkát, melyet az erdélyi Székelyhídról az SC Zekulhyda SRL magyarádi fehér szőlője nyert el.

 

Tények 

Összes beérkezett minta: 2177 darab, lebírált: 2169, csúcszsűrihez került 771 (35%), arany 362 (17%), ezüst 520 (24%), bronz 589 (27%), kisebb hibákkal rendelkező: 335 (15%), hibás 363 (17%) minta. 

A kereskedelemben kapható minták közül 34 champion, azaz nagy aranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 40 kategóriagyőztes minta volt. 

 

A XII. Quintessence Competition nagydíjasai

 

„Quintessence – 2022 legjobb kereskedelmi főzdéje, a verseny győztese”: Kisrét Manufaktúra Kft. – Árpád Pálinka Békéscsabáról 

„Quintessence – 2022 legjobb pálinkája”: érlelt szilvapálinka (Kisrét Manufaktúra Kft. – Árpád Pálinka Békéscsabáról) 

„Quintessence – 2022 közönségdíjas pálinkája”: SC Zekulhyda SRL magyarádi fehér szőlője Székelyhídról 

„Quintessence – 2022 legjobb magán- és bérfőzetett párlata”: Szabadics Attila kajszibarackja (Zalamerenyéről) 

„Quintessence – 2022 legjobb bérfőzdéje”: Pálinkapatak Kft. – Móri Üzem 

„Quintessence – 2022 legjobb bérfőzetője”: Pataki Attila Csákberényről 

„Quintessence – 2022 legjobb magánfőzője”: Mladoniczki István Pilisről. 

„Quintessence – 2022 legjobb női magánfőzője”: Nagy Fruzsina Érmihályfalváról 

„Quintessence – 2022 legjobb ongai pálinkája/párlata”: Urszin László szilvája 

„Quintessence – 2022 legjobb értékelő/bíráló zsűritagja”: Kaizer Gábor (Agárdi Pálinkafőzde) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában