Miskolcikum

2022.01.05. 09:00

Nem csak Miskolcon játszották

Kamatérkép készül, hogy kiderüljön, hogyan terjedt a sport a diósgyőr-vasgyári eredettől kezdve.

Hajdu Mariann

Fotó: Bujdos Tibor

„Gondolták volna, hogy létezik olyan magyar város, amelynek saját sportja van?” – ezzel a kérdéssel kezdődik A Nagy Miskolci Kama-sztori cikksorozat a Facebookon, amely az erszénylabda, avagy a kama nevű helyi játékkal kapcsolatos emlékeket keresi. A felhívás apropója, hogy a miskolci eredetű labdás csapatjátékról (amely 2017 óta hivatalosan is „miskolcikum”) kiderüljön, hogyan terjedt és vált ismertté az egész megyében. Az tény, hogy a játék napjainkra elfelejtődött, visszaszorult, ezért dolgoznak a felélesztésén évek óta civilek, megpróbálják megismertetni a mai fiatalokkal, bajnokságokat szerveznek a számukra. Kutatásuk szerint az 1960-70- 80-as években még sokan játszották a kamát játszótereken és iskolaudvarokon.
 

Több helyre is eljutott 
 

Miskolcon kívül a megye más pontjaira is eljutott a kama azokban az évtizedekben, tudtuk meg a játék népszerűsítését felkaroló Észak-Keleti Átjáró Egyesülettől. Akadnak beszámolók például Ózdról, Szirmáról, Mályiból, Felsőzsolcáról. Néhányból idéznek is a gyűjtők: „Az idősebbektől lestük el, hogy kell játszani.” (Gy. Norbert, Mályi) „Teniszlabdával játszottuk, ami elég kemény, kis húzódások, zúzódások előfordultak.” (S. Attila, Pereces) „A kaputól kellett gólt dobni a másik kapura, a másik csapatnak meg elkapni-kivédeni.” (Róbert és András, Felsőzsolca)

 

 Felhívásukra Ongáról, Bódvaszilasról, Sajószentpéterről, Sárospatakról is kaptak adatokat az egyesület tagjai. Továbbra is érdekli őket azonban, hogy találnak-e még emlékeket, ezért kérik, hogy akiknek vannak a játékkal kapcsolatos élményei, juttassák el azokat számukra az [email protected] e-mail-címre vagy a KAMA - A miskolci erszénylabda Facebook-oldalukra. 

 

A befolyó információkat a Kamatérkép nevű internetes felületen szeretnék feldolgozni (megtalálható a kamaprojekt.hu weboldalon), ahogy már azt az eddigi adatokkal is megtették. Így lassan láthatóvá válik, hogyan terjedt a sport a diósgyőr-vasgyári eredettől, az 1950-es évektől a rendszerváltásig vagy az ezredfordulóig a nagyvárosban és annak határain is túl.

 

(A borítóképen: Kamajátékosok napjainkban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában