Az állatorvos válaszol

2021.12.05. 15:00

Nem fáj, de vakságot okoz

A szürke hályog kedvenceink esetében is leggyakrabban a cukorbetegség kísérő tünete.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Kedvenceink egyik jellemző időskori betegsége a látásromlás, amit hályogok is kiválthatnak. A veszélyesebb kórképek közül a zöld hályogról már írtunk. Egy aggódó gazdi most a szürke hályog gyógyíthatóságáról kérdezett.

– A szürke hályog a szemlencse elhomályosodását jelenti. A lencse ilyenkor átlátszatlanná válik, és a fény nem hatol át rajta – mondta el érdeklődésünkre dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos – Létezik veleszületett, genetikailag kódolt, időskori és betegségekhez, traumákhoz társuló szürke hályog kutyáknál és ritkábban macskáknál is. Leggyakoribb ilyen probléma a cukorbetegség, amely néhány éven belül szinte minden esetben szürke hályogot okoz. Ez nem fájdalmas állapot, de csökken a látás, akár a teljes látásvesztésig. A betegség gyakran genetikai, öröklött hajlam miatt alakul ki, így nem lehetséges megelőzni.

– Kezdődő hályoggal küzdő kisállatoknál a gazdik azt veszik észre, hogy nekimegy a bútoroknak. Jelző tünet lehet az is, hogyha sötétben, szürkületben bizonytalanul mozog, esetleg félősebb és keresi a fal közeleségét. A legtöbb, amit tehetünk a korai felismerés érdekében, hogyha tudunk beteg felmenőkről, hogy szemész állatorvoshoz szűrővizsgálatra visszük öreg kutyánkat, cicánkat. A kezdeti stádiumban luteines vitaminokat szoktunk javasolni, amikkel esetenként lassítható a hályog romlása, de sajnos nem mindig – tudatta az állatorvos.

A tudósok folyamatosan erőfeszítéseket tesznek szemcseppes kezelés kifejlesztésére, de ilyen még nem áll rendelkezésre.

– Mind az embereknél, mind az állatoknál az egyetlen gyógymód a beteg szemlencse műtéti eltávolítása és lehetőség szerint műlencse beültetése. Az így kapott új lencsével újra látóképes lesz kedvencünk. A kezelés nem jár jelentős életmódváltással. Kizárólag akkor, ha a tünetek cukorbetegséghez társulnak, mert az inzulinos pótlást és szigorú diétát igényel. Ha az állat minden erőfeszítés ellenére mégis elveszíti a látóképességet, akkor javasolt a megszokott környezetén minél kevesebbet változtatni. Tanácsos pórázon sétáltatni és odafigyelni a séta közben közelébe kerülő idegen kutyákra adott reakciójára – fejtette ki a szakember.

Várjuk leveleiket!

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos, dr. Pál Petra kórházi állatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre várunk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

(A borítóképen: Egyelőre csak a műtéti eljárás segíthet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában