Karos Tobolyka Hógolyó Íjászkupa

2021.12.26. 13:00

Csillagokra is lőhettek az íjászok

Évzáró versenyt rendeztek a Karosi Honfoglalás Kori Látogatóközpont melletti területen.

BSZA

Fotó: Bódisz Attila

A Karos Tobolyka Hógolyó Íjászkupát hetedik alkalommal szervezték meg.

 

„Örömíjászat” 

 

A hideg idő ellenére sokan vettek részt a napokban a különleges megmérettetésen. Szabó Péter, a látogatóközpont igazgatója lapunknak elmondta: a résztvevők nagyon jó kapcsolatot ápolnak egymással, baráti hangulatban telnek ezek a versenyek, így gyakran nem is a végeredmény a legfontosabb, hanem az, hogy el tudnak tölteni együtt, családostól egy kellemes napot. Egymás között ezeket az alkalmakat „örömíjászatnak” hívják – tette hozzá. A mostani eseményre is többfelől érkeztek résztvevők, például Nyíregyháza és Debrecen környékéről, és a Felvidékről is – közölte Szabó Péter. 

 

A célokat igyekeztek az ünnepek közeledtével aktuálissá tenni. Így a hangsúlyozottan tradicionális íjakat használó versenyzők lőhettek csillagra, karácsonyfadíszekre, mozgó célpontokra. Népszerűségnek örvendett az úgynevezett rabíjászat, amikor az íjász összekötött kézzel és lábbal próbált minél jobb eredményt elérni. 

 

Mindezek általában azt a célt szolgálják, hogy hasonló körülményeket teremtsenek, mint ahogyan eleink a tizedik században harcoltak – magyarázta a szervező. Megemlítette azt is, hogy évente több íjászversenyt is rendeznek, amelynek csupán egy része saját szervezésű. A többit különböző hagyományőrző egyesületek szervezik kihasználva a látogatóközpont adta kiváló körülményeket. Évente hasonló megosztásban táborokat is hirdetnek – közölte Szabó Péter. A központ vezetője hangsúlyozta: Karos kivételes helyszín a tizedik század szempontjából, hiszen a mai ismeretek szerint a település környékén találták meg a korszak legjelentősebb honfoglalás kori leleteit. 

 

Bár erről a történelmi korról még ma sem tudunk sokat, az érdeklődés egyre növekszik iránta – mondta Szabó Péter. Kiemelte: idén, mivel a világjárvány miatt sokan a külföldi utak helyett belföldi célpontokat választottak a nyaraláshoz, Karosra néhány hónap alatt háromszor annyi vendég látogatott el, mint egy korábbi átlagos évben.

 

(A borítóképen: A mostani eseményre is többfelől érkeztek a résztvevők Karosra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában