Régi emlék

2021.11.03. 20:00

Új életet kap a legendás miskolci tiszti klub

Ma már a múlté a miskolci tiszti klub, pedig pezsgő élet folyt benne évtizedekig.

Hajdú Mariann

2020.07.30. Miskolc Az egykori honvéd Tiszti Kaszinó épületének bejárása A Magyar Cserkészszövetség, az épület új tulajdonosa - a tervek szerint - önfenntartó, komplex szolgáltatást nyújtó civil központot hozna létre Fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország

Forrás: ÉM-Archív

Fotó: Kozma István

Tiszti klub: az ifjabb generáció már nem tudja, mit is jelentett a hely a miskolci belvárosban, a Csengey utca 5. alatt. Régi formájában bizonyára már nem is fogják, az épület ma már a cserkészeké, a cserkészszövetség multifunkcionális házat tervez a helyére.

Szép Mária több mint húsz éven át volt az intézmény rendezvényszervezője – megkértük, meséljen a sok éve történtekről –, Marika hajdanán a klubok-programok szereplőinek, résztvevőinek egy kicsit „pótanyukája” is volt.

– 1972. május 15-én kerültem a tiszti klubba – meséli. – Először négy órában könyvtárosként, majd később népművelő végzettséggel teljes állásban, az én feladatom lett a rendezvényszervezés.

Bőhm Viktor tervei alapján

Maga az épület 1931-ben épült, a később Amerikába emigrált Bőhm Viktor építész első munkájaként. (Egy időben felvetődött, hogy a házat műemlékké nyilvánítanák, de kiderült, az épület menthetetlen, muszáj lebontani – a szerk.)

Marika az első évekről nem sokat tud, de azt igen, hogy egy jó ideig Tóth Ilonka tánciskolája működött benne, 1961 körül kapta meg a házat a Belügyminisztérium. Akkor még a Kossuth utcán külön működött a katonák tiszti klubja, de később a kettőt összevonták, és a Csengey utcai épületet közösen használták.

– Amikor odakerültem, addigra már fuzionált a két klub – mondja Marika. – Rang volt oda járni, csak tagsági igazolvánnyal lehetett belépni, megszerzéséhez két ajánlóra volt szükség. Ez így volt egészen a 80-as évek végéig.

Hatalmas épületről van szó egyébként. A nagyterembe 200 embert tudtak leültetni, érzékelteti Marika, a nagy presszóba és a mellette lévő kisterembe 150-et. A parancsnoki szobába 20-25-en fértek, az étterem 80 férőhelyes volt. A kerthelyiségbe is 200 vendég fért az asztalokhoz, előadás esetén a széksorokra 300 vendéget tudtak leültetni.

– Mennyit kellett sakkozni, hogy jusson hely mindenkinek! – emlékszik vissza Marika. – Szinte még a fiókban is ültek!

Az egyik szilveszteri mulatságon 700 vendégük volt, a ház hatalmas konyhájában négyféle menüt készítettek nekik. A parti hevében – kedves emlék – a mulató közönség emeletről földszintig vonatozott fel-le, végig az egész épületen.

A kezdetekkor, a 70-es években csak vasárnapi táncos rendezvények voltak, ez bővült ki később a többi programmal. Eleinte katonatisztek, polgári alkalmazottak és a hozzátartozóik vettek részt ezeken. Később hét közben foglalkozásokat tartottak a klubtagok gyerekeinek, majd más gyerekeknek is: volt bábcsoport, színjátszó csoport. Marika büszkén meséli, Zánkára hordta a gyerekeket a honi légvédelem gyerektalálkozóira, ahonnan sok aranydiplomát elhoztak a kicsik versmondásból, bábozásból. (Itt meg kell említeni, Marika édesapja Szép László volt, a Pécsi Sándor Guruló Színpad és más amatőr színjátszókörök akkori vezetője. Apa és lánya sokat dolgoztak együtt – a szerk.)

Fehér Sándor, Fukk Attila és Király Csaba (Scarabeus együttes)

Abban az időben minden hétvégén élő zene szólt a klub presszórészében, lehetett táncolni, megünnepelték a névnapokat és egyéb ünnepeket, például a kitüntetéseket. A nőnap hatalmas rendezvény volt, előtte hetekig készültek rá (frizurával, toalettel) a lányok, asszonyok. Mindemellett a tiszti klub étterme is jól működött. Arról volt híres, hogy 100 forintból két ember vígan megvacsorázott, még a fél deci, vagy egy-egy üveg sör, bor is belefért az összegbe. Híres volt a bécsi szelet, a rántott, a resztelt máj, de volt, amikor disznótorost hirdettek a vendégeknek. Jöttek is, Marika szerint napi 25-30 vacsorázó mindig volt családostul, gyerekestül, amíg megengedhették maguknak.

Műsoros estek, koncertek

– Amikor nyugdíjba ment a korábbi főnök, Kecskés Tibor lett az új vezető. Ő egész Felső-Magyarországra szervezett rendezvényeket, így a Csengey utcába is. Járt a klubban önálló műsorával többek között Major Tamás, Harsányi Gábor, Lukács Sándor vagy épp Géczy Dorottya és Tahi Tóth László színészek, és több koncert is emlékezetes marad. Akkor már a sorkatonáknak is engedélyezték, hogy részt vegyenek egy-egy előadáson, Marika ilyenkor mindig rávette őket, hogy maradjanak kicsit utána is, igyanak meg egy sört, érezzék jól magukat, amíg a kimenőjük tart. Ekkortájt még gyakran voltak rendőrségi ellenőrzések esténként, nézték, van-e munkahelye a vendégnek és megvan-e a tagságija. Ha minden rendben volt, maradtak a rendőrök is még egy kicsit a klubban.

A 80-as években a hétfői szünnapon kívül minden napra jutott valami program, sőt a könnyűzenei rendezvények is helyet kaptak.

– Voltak a diszkósok, ők eleinte heti egyszer, később már háromszor is szerveztek bulit. Amellett ott volt a másik véglet, nem is bírták egymást, bár én igyekeztem csitítani a kedélyeket, a blueskocsmások. Ez utóbbi csapatnak hetente kétszer volt klubja, hatalmas törzsközönséggel rendelkeztek.

Kerékgyártó „Füles István”, Fehér Sándor, Fukk Attila és Király Csaba (Scarabeus együttes)

Ők voltak a Scarabeus együttes, olyan zenészekkel, mint Kerékgyártó „Füles” István – gitár, Király Csaba – ének, Fukk Attila – basszusgitár, Udvardi-Lakos Márton – dob és Fehér Sándor – gitár. Marika szívesen emlékszik rájuk, sajnos többen közülük már csak égi zenekarokban játszhatnak. Marika megjegyzi, sokszor hallgatta meg a problémáikat, ápolgatta a lelküket, csitítgatta az egymással vitatkozókat.

Sok rendezvény is elevenen él benne. Például a nyáriak, hiszen belső kertje is volt az épületnek, hatalmas fával, tujákkal, rózsával. Korábban egy szökőkút is volt a közepén, ám azt a 70-es évek elején lebontották, lebetonozták a táncteret. Míg korábban különlegesen boltíves volt a nagyterem is, gyönyörű csillárok voltak benne, az átalakítással műanyag lambériával vonták be a falakat. A kertben viszont gyönyörű, cizellált kovácsoltvas asztalok voltak és székek, Marika meséli, ők maguk varrtak rájuk párnát, hogy ne fázzanak a vendégek.

– Egy Szent Iván-éji mulatság maradt meg nagyon bennem. A 80-as évek vége volt, első alkalom, hogy amerikai stílusban dekoráltuk fel a kertet, fenyőfa füzéreket aggattunk a fára, tujákra: mintha mindenütt szentjánosbogarak világítottak volna. A Maskarades együttes lépett fel, görög zenét játszottak, eljött az összes Miskolcon élő görög is. Óriási volt a hangulat, amikor egyszerre negyven ember járta a szirtakit.

Újabb pár év

Marika másik nagy kedvence Major Tamás estje volt, a színész József Attila-verseket szavalt.

– Kérdeztem, kér-e mikrofont. Azt mondta, nem, visszaadná a diplomáját, ha nem hallanák meg a hangját a sarokban. A légy zümmögését is lehetett volna hallani, úgy megbabonázta a közönséget.

Akárcsak Veres Pali bácsi, a híres szexológus. Őt többször is el kellett hívnia a '80-as években, pedig Marika tartott tőle először, hogy a fiatalok kinevetik majd. De az öreg úgy indított, hogy „a nő mesterhegedű, akin játszani kell”, ezek után záporoztak a közönség részéről a kérdések, alig akarták elengedni.

A tiszti klub 1992-ig működött. Később egy vállalkozó vette ki, visszahívta Marikát, aki még 1998-ig dolgozott ott, de például a blueszenekart már nem sikerült visszahódítani. Aztán megszűnt a klub, az ezt követő bő évtizedben több elképzelés is felvetődött a hasznosítással kapcsolatban, azokat végül egyik városvezetés sem tudta megvalósítani. Az épületet – mint említettük – a cserkészszövetség vásárolta meg a miskolci önkormányzattól.

(A borítóképen: Bejárás a tiszti klub épületében 2020 júliusában. A jobb napokat látott épület hajdanán tagsági igazolvánnyal volt látogatható)

Készülnek a tervek

A hajdanvolt tiszti klub épülete a miskolci Csengey utcán található, szemben a régen üres és felújítás alatt álló Szentpáli-iskolával. Az épületegyüttes a Magyar Cserkészszövetség tulajdona, 2014 decemberében vásárolták meg: ők kelthetik új életre – egy kecskeméti és egy nagykovácsi ingatlan mellett – a szebb napokat is látott létesítményt. A cserkészszövetség ifjúsági és civil közösségi teret tervez létrehozni a ház helyére építendő épületben. Jernei Pétertől, a II. Észak-magyarországi Cserkészkerület elnökétől megtudtuk, az engedélyes és kiviteli tervek hamarosan elkészülnek, így lezárhatják az építkezés első fázisát. A második fázis már maga az építkezés lesz. A háznak 2025. december 31-ig kell elkészülnie a miskolci közgyűlés tavaly januári döntése alapján.

https://boon.hu/helyi-kozelet/civil-hazkent-tamadhat-fel-a-korabbi-tiszti-klub-epulete-miskolcon-2260735/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában