készítmény

2021.11.08. 18:00

Szépítészeti beavatkozások kedvelt alapanyaga a hialuronsav

Az eredmény túlzás nélkül lesz csak jó.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Megszámlálhatatlan készítmény tartalmazza, és ígér általa csodás változást. A bőr rétegeibe fecskendezve azonnal érezhető áldásos hatása. Bizonyos értelemben úgy viselkedik, mint egy szivacs, saját súlyához képest akár ezerszeres mennyiségű vizet képes megkötni a bőrben. A ráncok kisimulnak, a bőr hidratálttá, teltté válik általa, az aszimmetria csökken, az ajkak dúsabbá válnak.

Becslések szerint nagyjából 160-200-féle készítmény érhető el a piacon, a számuk pedig folyamatosan nő. A gondos orvosválasztás már csak emiatt is fontos. Alapvető szempont ugyanis a beadandó hialuronsavas injekció esetében a maximális biztonság. A hialuronsav egy kötőszöveti, tiszta anyag, amelyet a szervezetünk is képes termelni.

Napjainkban mesterséges úton állítják elő, bakteriális fermentációval. Szigorú kritériumok alapján lehet az engedélyezett termékeket forgalomba hozni – az Európai Unióban ez a CE-minősítés –, hogy ne maradjon kórokozó-maradvány az injekcióban, hisz az gyulladásos folyamatokat indítana el. Semmiképpen ne rendeljünk ismeretlen honlapokról anyagot, melynek nem lehet az eredetét, összetételét ellenőrizni és súlyos allergiás reakció lehet a következménye – figyelmeztetnek a szakemberek. Az orvosok jelentős része a fokozatos „építkezés” híve: lassan, kis lépésekben, hetek, hónapok alatt lehet nagyobb mértékű változást elérni, ez a páciens érdeke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában