madármentés

2021.11.12. 15:00

Már újra szabad a bagoly

A Gombár családban hagyománya van a madármentésnek.

Horváth Imre

Forrás: Olvasónk küldte

Nagyon szeretnek horgászni járni a Gombár család tagjai, ám a közelmúltban hal helyett madár „akadt horogra”. Gergő és édesapja, János a csobádi Csobban-tóhoz mentek horgászni, amikor arra lettek figyelmesek, hogy valami mozog az egyik fán. Amikor közelebb mentek, akkor derült ki, hogy egy bagoly vergődik fejjel lefelé, valamibe belegabalyodva.

– Egy fonott zsinór tekeredett rá a madárra és ejtette foglyul, amelyet horgászat során használnak. Azonnal úgy döntöttünk, hogy megmentjük, így édesapám felmászott érte, leszedtük a fáról és egy öngyújtó, illetve körömcsipesz és szike segítségével szedtük le róla a teljesen becsomózódott zsinórt – mesélte az Északnak Gergő.

A madár rossz állapotban volt: le volt fogyva, teljesen erőtlen volt és a szárnya is megsérült. Ezért úgy döntöttek, hogy hazaviszik és felgyógyítják. A családban már van tapasztalat a madármentésben, János kisebb énekesmadarak mellett ragadozómadarakat is fogadott már be, amelyeket sérülten talált. De Gergő is mentett már verebet, rigót és fecskét is.

– A családban hagyománya van az állatok szeretetének, mentésének, ezt láttam és szívtam magamba, így most sem volt kérdés, hogy segítünk a sérült bagolynak a gyógyulásban – mondta Gergő. A madár végig nagyon nyugodt volt és kézből is elfogadta a főleg csirkehúsból álló ételt. Gyorsan helyre is jött, így a múlt hétvégén a család ismét kilátogatott a tópartra, ahol szabadon engedték, hogy visszatérhessen a korábbi életéhez.

(A borítóképen: Esti bagolyetetés Gombárék konyhájában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában