közösségi élet

2021.11.07. 14:30

Kell ismét egy jó közösség Göncön

Az egykori Szia Club Gt. tagjai saját élményeiket szeretnék átörökíteni a mostani fiatalokra.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasónk küldte

Újraélesztenék a gönci fiatalok az egykori, pezsgő közösségi életet településükön. Első lépésként közel egy hónapja családi délutánt szerveztek, ahová meghívták a sok-sok éven át méltán sikeres Szia Club Gt. tagjait, de mindenki más jöhetett, aki vágyott egy kis közös éneklésre, koncertre, táncra, kézműves-foglalkozásra, játékra, beszélgetésre. A program egyik szervezője Vágási Pál volt, aki szintén részt vett az egykor kiválóan működő klub munkájában, ma pedig önkormányzati képviselő. Hangsúlyozta, a családi délután azonban civil kezdeményezésre született. A helyi igények mellett a nemrégiben Telkibányán megrendezett, háromnapos Abathon rendezvény is hozzájárult családi nap megszervezéséhez.

Ötletek

– Azt mondtam, töltsünk együtt egy délutánt. És a felhívás sikeres volt, hiszen nagyon sokan eljöttek, nem is gondoltuk, hogy ennyi embert érdekel majd a programunk. A jövőre gondolva kitettünk egy táblát, és kértük a fiatalokat, hogy írják fel, milyen programok érdekelnék őket. Ének, zene, tánc, sport, kirándulás, ezek kerültek a táblára. Olyan közösséget szeretnénk létrehozni, ahol ők tesznek javaslatot, így maguk lennének az ötletgazdák és a szervezők is, mi csupán, a felnőtt generáció, a háttérből segítenénk őket a munkában – sorolta Vágási Pál.

Hozzátette: nagyon örült, hogy elkezdődött a közösség összekovácsolódása, de annak is, hogy ők, az egykori klubtagok újra találkoztak. Bizony, évek teltek el azóta, hogy a közös munka befejeződött.

A kezdetek

– Az egykori Szia Club Gt.-t Gönc korábbi polgármestere, Sivák János álmodta meg és működtette, néhány hasonlóképpen gondolkodó barátjával együtt. Akkor ő a gyermekotthon nevelőtanáraként dolgozott. Az egész úgy kezdődött, hogy Göncön élt egy beteg kislány, akinek az osztálytársai megkeresték a pedagógust, hogy szeretnének egy jótékonysági hangversenyt, mert annak bevételét Orsi gyógykezelésére ajánlanák fel. El is indultak a próbák a tűzoltóság egykori épületében, a használaton kívüli kultúrházban, magánlakásokban. A koncert kiválóan sikerült, a fiatalok pedig folytatni akarták, annyira jól érezték magukat a közös próbákon. Aztán egyre többen csatlakoztak a klubhoz. Mindenki hozta a barátját, és már nemcsak Göncről érkeztek tagok, hanem a környező településekről is. Én elsőéves voltam az általános iskolában, amikor a közösség tagja lettem. Péntek délután tartották a próbákat, mert akkor utazott mindenki haza a középiskolából. Zenéltünk, énekeltünk, verseket tanultunk, volt, aki táncolt. Különböző kulturális műsorokat állítottunk össze. Sok Bródy-, Zorán- és Republic-számot énekeltünk, utóbbi végigkísérte az életünket. Meghívtak minket falunapokra, egyéb rendezvényekre, és fél-egy órás műsorokat adtunk. Fiatalságunk meghatározó élménye volt, tulajdonképpen ott cseperedtünk fel. Volt olyan időszak, amikor 30-40 tagja is volt a klubnak. Nyáron közösen mentünk kirándulni, táborozni, a jó ügyekért is tettünk, például szemetet szedtünk, de Kistérségi Kulturális Találkozót is rendeztünk, ahová meghívtuk a hozzánk hasonló együtteseket, kulturális csoportokat. A településen lakókat pedig színvonalas műsorral ajándékoztuk meg – fogalmazott Vágási Pál.

Átadhatják

Mint mondta, tovább ötletelnek, hogyan lehetne újraéleszteni a közösségi életet Göncön. Nemcsak énekelni és zenélni szeretnének, hanem igazi, színes klubéletet létrehozni a mostani fiataloknak.

– Jó érzés, hogy valami olyat adhattunk át az újabb generációnak, melyben nekünk is részünk volt. Igaz, nekünk nehezebb kapcsolatot tartanunk egymással, hiszen sokan elkerültek a városból. Én is Encsen dolgozom, de szívesen teszek lépéseket annak érdekében, hogy olyan közösséget hozzunk létre, melyhez örömmel csatlakoznak majd a gyermekek, fiatalok – tette hozzá végül Vágási Pál.

(A borítóképen: Vidáman telt a gönci közösségkovácsoló nap)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában