Kisállat

2021.11.28. 13:00

Az üres kutyaház tünet is lehet

Rengeteg időskori problémát előzhetünk meg, ha szeniortáppal etetjük öreg kutyánkat.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az idős kutyák gyakran küzdenek vizelet-visszatartási nehézségekkel, amit több betegség is kiválthat. Egy olvasónk azzal a problémával fordult hozzánk, hogy a téli hideg ellenére 12 éves szuka kutyája nem szereti használni a saját házát, mert rendszeresen bepisil. Állatorvos-szakértőnk beszélt az inkontinencia lehetséges megelőzéséről és kezelési módjairól.

Többkörös vizsgálat

– A maga után hagyott foltokról ismerhető fel a probléma ebeknél, főleg fekvés, ülés után, illetve vizelettel lesz szennyezett a szőrzet, és szagosabb az eb – sorolta dr. Pál Petra kórházi állatorvos. – Ilyenkor érdemes rongyokkal, a földre teríthető kutyapelenkával vagy szalmával bélelni a kutyaházat, és naponta cserélni. Kanoknál inkább az elzáródás fordul elő. Náluk azt látjuk, hogy az állat többször próbál vizeletet üríteni, de nem megy neki. Ez fájdalmasságot, általános levertséget is okoz.

dr. Pál Petra / Fotó: ÉM

Nagyon sok minden kiválthatja az inkontinenciát. Bevizelést okozhat kutyáknál akár hormonális problémákból adódó záróizom-gyengeség, cukorbetegség vagy húgyúti fertőzés, húgykövesség. Legsűrűbben idős, nagy testű, szuka kutyusok esetében szokott a tünet előfordulni. Németjuhászok, dobermannok, vizslák a leghajlamosabbak erre. Szintén gyakori olyan esetekben, amikor ivartalanításkor az egész méhet eltávolították az állatból, nem csak a petefészkeket. Ekkor a csökkent ösztrogéntermelés miatt elégtelenné válik a záróizom záródása. Erre létezik tablettás, folyadékalapú kezelés, de előtte ki kell zárni a többi lehetséges kiváltó okot.

Vigyük melegebbre!

Az elhízás kiküszöbölésével, tehát megfelelő táplálással lehet csökkenteni a bevizelés kialakulásának esélyét.

– Ha az elmúlt időszakban a kedvenctől nem vettek vért, akkor vérvizsgálatra számítson a gazdi, illetve laborra. Amennyiben nem igazolható cukorbetegség és vesebaj, akkor vizelettenyésztést végzünk röntgennel kiegészítve, amivel a fertőzést és a köveket tudjuk kizárni. A húgykövet gyakran műteni is kell. Ha mindez negatív, akkor lehet próbaterápiát kezdeni hormonpótló készítményekkel. Esetleg még a hasi ultrahang, illetve a CT- és MR-vizsgálat is szóba jön Debrecenben, ha szükséges. Ma már nagyon jó minőségű, mérsékeltebb energiatartalmú tápokat készítenek idős kutyák számára, amiket még házi koszttal sem ajánlott kiegészíteni. Továbbá a nagy hideg kerülésével és a húgyutak támogatását szolgáló készítményekkel járulhatunk még hozzá a megelőzéshez – javasolta az állatorvos.

Várjuk leveleiket

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segíti az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőik, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos, dr. Pál Petra kórházi állatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre várunk.

(A borítóképen: Vizelettartási probléma állhat az üres kutyaól mögött)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában