Fényírda Kiállító- és Fényképészeti Alkotóterem

2021.11.30. 15:00

Arcok, tekintetek, a lélek rezdülései

A klasszikus fényképészeti hagyományt szeretné átörökíteni a Harsányban megnyílt Fényírda Kiállító- és Fényképészeti Alkotóterem.

Méhes László

Fotó: Ádám János

Az ezredforduló utáni években bezárt a miskolci Fényírda a Déryné utcában. Eltűnt a városból az utolsó műtermi fényképész, aki azt a portrékészítő fotográfusi hagyományt képviselte, amely az emberi arc ábrázolásában a lélek rezdülését is meg akarta fogni. A műterem faláról lekerültek, eltűntek a szem elől a Miskolc ismert személyiségeiről, az ország neves színészeiről és zenészeiről készült szinte életnagyságú arcképek is.

Akik annak idején gyászolták a múlt egy darabjának a felszámolását, most a feltámadásának örülhetnek: Harsányban, a település fennállása 760. évfordulójának alkalmából megnyílt a Fényírda Kiállító- és Fényképészeti Alkotóterem, falán a művészi értékű portrékkal. Mellettük tizennégy arckép látható a falubeliekről, akik szemérmességüket legyőzve vállalták, hogy Esztári Szécsi Zoltán kamerája elé állnak. Bíztak a fotográfusban, akit abban a reményben fogadtak be, hogy fotóin keresztül hitelesen őrizhetik meg közösségüket az utókor számára. A tekintetekben, ráncokban, mosolyokban egy-egy életutat lehet felismerni, amelyek együtt végül egy egész történetté állnak össze.

Egy jó műtermi fényképész olyan portrékat készít, amit nézve boldogok lesznek azok, akikről a felvétel készül, és azok is, akik a jól sikerült munkát az otthonukban őrzik. Esetleg kölcsönadják alkotójuknak egy harsányi műhelykiállításra, mint most Végvári Lajos művészettörténész arcképét az özvegye, Máger Ágnes festőművész, vagy a Feledy Gyula képzőművészről készült fotót a Miskolci Galéria.

A Fényírdában Esztári Szécsi Zoltán egy olyan fényképészeti eljárást szeretne átörökíteni az utókornak, amelyet felszámolt a digitális képalkotás. A kiállítóhelyiségből nyíló fotólaborban elleshetőek azok a hagyományos fényképészeti módszerek, amelyek napjainkban legfeljebb a fotóművészetben használatosak. Amíg akad mester, aki ezt a szakmai tudást ápolja, talán lesznek tanítványok is, akiket rá lehet vezetni, hogy a portrékészítés több mint a pillanat rögzítése. Lélekábrázolás.

(A borítóképen: Esztári Szécsi Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában