Zsaya

2021.10.09. 19:00

Világsztárral készítettek kétnyelvű duettet

Egyedülálló, nemzetközi koprodukciós dallal jelentkezik a Holdviola alapítójából és énekesnőiből formálódott Zsaya.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Soltész Boglárka

A free kortárs folk stílust megteremtő zenekar célja a magyar népdalkincs hazai népszerűsítése mellett zenei kultúránk külföldön történő, minél szélesebb körű megismertetése – mondta Farkas Péter, a Zsaya vezetője.

E szellemiség jegyében készítettek közös dalt a világzenei közegben már régóta világsztárnak számító izraeli Yemen Blues zenekarral. A közönség nagy része nem érti a héber nyelvet, de érzi a történetet. A dalok szövegei a békéről, a szerelemről, társadalmi problémákról szólnak. A Yemen Blues énekese, Ravid Kahalani mélyen kötődik gyökereihez, zenéjéhez különböző kultúrákból jött emberek is képesek kapcsolódni.

A keleti kultúra hatása

Ravid és a Zsaya énekesnője, a miskolci születésű Bognár Lili duettjében a zsidó és magyar népi kultúra ötvöződik.

Először a marokkói háromhúros hangszer, a gembri monoton lüktetése és Ravid meditatív stílusú éneklése varázsolta el – magyarázta Farkas Péter, aki a dal producere is.

Ehhez az atmoszférához hívta segítségül a magyar tradicionális hangszerek, a tekerő, a cimbalom, a furulya, a moldvai dob és a doromb hangját, amit különböző elektronikus hangzásokkal, Gulyás Sára vokálszólamaival és zongorajátékával színesített. A tekerő, furulya és doromb megszólaltatásához Kovács Marcell felvidéki népzenészt kérték fel. A közös munka gondolatát Lilinek köszönhetik, aki idén végzett a New York-i Egyetem abu-dzabi campusán népzene és pszichológia szakon.

Az ott töltött négy év során számos nép kultúrájával ismerkedhetett meg, több földrészen is végzett kutatómunkát. Elsősorban az arab és keleti népek tradíciói hatottak rá, így talált rá a Yemen Bluesra is.

Lili belehallott egy magyar népdalt az együttes „Mountains Will Dance” című alkotásába. Mindig megvolt a nyitottsága az új irányok felé, izgalmasnak találta az ötletet – tudatta Farkas Péter.

Készítettek egy demót, amit elküldtek Ravidnak, melyre meglepetésükre nagyon pozitívan reagált, így kezdődött el a munka. A héber és magyar nyelven megszólaló dal premierje vasárnap 18 órakor lesz a népszerű videómegosztó portálon. Az együttes nem pihen, hamarosan újabb nemzetközi koprodukció is várható tőle.

(A borítóképen: Bognár Lili, Gulyás Sára és Farkas Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában