Turizmus

2021.10.22. 19:00

Versenyben megyénk látnivalói

Október 25-éig szavazhat a nagyközönség a Facebookon keresztül.

Kiss Daniel

20210828 Kisgyőr fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország A Szent Korona kilátó és professor emeritus Fekete György emlékoszlopának átadó ünnepsége Kisgyőrben.

Fotó: Vajda János

Idén másodjára hirdette meg az Aktív Magyarország az Év Kilátója és az Év Turistaháza pályázatot, hogy megtudja, melyik lesz az ország kedvence. A pályázat célja, hogy minél többen ismerjék fel az aktívan eltöltött szabadidő fontosságát, és induljanak el, fedezzék fel az ország legszebb panorámáit, illetve leghangulatosabb turistaszállásait – írja az Aktív Magyarország.

A szeptember 27. és október 3. között beérkezett fényképes nevezések közül szakmai zsűri válogatta ki mostanra a tíz-tíz legjobbat. Nevezni bármely olyan népszerű kilátót és turistaházat lehetett, amelyek tavaly nem kerültek be az Év Kilátója és az Év Turistaháza közönségszavazásába, megyénkből így nem versenyezhetett idén a Sárospatak közelében található Megyer-hegyi kilátó sem.

A balatonboglári Xantus János-gömbkilátó nyerte el 2020-ban a közönség tetszését, idén a nyertes pedig a Tisza-tavi Bölömbika kilátó, a hollókői Kéz-kilátó, a tihanyi Őrtorony kilátó, a nyúli Lila-hegyi kilátó, a zselickisfaludi Kardosfai-kilátó, a felsőtoldi Tepke-kilátó, a mátrafüredi Sástó-kilátó, a pátyi Csergezán Pál-kilátó, a fertőbozi Gloriette-kilátó vagy megyénkből a kisgyőri Szent Korona-kilátó közül fog kikerülni. Utóbbi különlegessége, hogy éppen idén augusztusban adták át. A nemzeti összetartozást jelképező építmény szimbólumokkal van tele, belterében még a koronát bemutató kiállítás is helyet kapott.

Az Év Turistaháza címet tavaly a tolnai Annafürdő Vendégház nyerte el, 2021-ben pedig a tatai Agostyáni Kulcsosház, a soproni Roth Turistaház, a telki Anna Vadászlak, a hosszúhetényi Gyopár Kulcsosház, a gyöngyössolymosi Szalajka-ház, a szigetmonostori Révészház Apartman, és a salgótarjáni Somoskői Kirándulóközpont méretteti meg magát a Borsod-Abaúj-Zemplénből versenyben lévő három turistaházzal egyetemben: az Arló hegyi és tóközeli környezetében álló Ivánka Szállóra, a gömörszőlősi népies hangulatú Pohánka Vendégházra vagy a Szin közelében, az Aggteleki-karszt vadregényes erdeiben rejtőző Szelcepuszta turistaszállóra is lehet voksolni.

Szavazni az Aktív Magyarország Facebook-oldalán keresztül lehet az egyes kilátók és turistaházak rövid bemutatószöveggel kísért képeinek kedvelésével. A verseny október 25-éig, hétfőig tart.

(A borítóképen: A kisgyőri Szent Korona-kilátó is versenyben van)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában