Matyó Rózsa Ünnepe

2021.10.27. 09:00

Újra ünnepeltek a matyó települések

Lakodalmat, Tardi harmatot, szerelmi tragédiát is láthattak a nézők.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

A Matyó Rózsa Ünnepét nemrégiben rendezték meg Mezőkövesden. A szokásos januári időpontban a járványhelyzet miatt nem tudták megtartani a már hagyománnyá vált eseményt, de a felújított Közösségi Ház egyik első rendezvényeként két előadáson is felvonultak a matyó hagyományőrző együttesek.

Dalok, táncok, színjáték...

A tardi csoportok közül matyó népdalokkal készültek a Pávakör tagjai, míg a Gyöngykaláris Néptáncegyüttes a Tardi harmat című produkcióját állította színpadra. A korábbi vidám hangvételű előadások után ezúttal egy szerelmi tragédiát mutattak be a szentistváni színjátszó csoportok, Karcos Murci, a Szentistváni Gyöngyösbokrétás Hagyományőrző Egyesület és a Csibirka Hasznosságért Egyesület. Utánuk a Karító Néptáncegyüttes koreográfiája következett.

Mezőkövesdről is minden csoport hozott néhány népdalt, illetve táncot, nem csak Mezőkövesdről, hiszen mezőségi táncot is bemutattak. Színpadra lépett a Rozmaring Táncegyüttes, a Matyó Népi Együttes, cuhárézott a Matyó Nagymama Klub, hacacárézott a Százrózsás Néptáncegyüttes. Gyerekjátékokat és egy 1930-as években készült film alapján korabeli dalt és táncot mutattak be a Pöttömök, de táncoltak a Ragyogó tagjai is. A Matyó Néptáncegyüttes ezúttal a matyó lakodalmassal szórakoztatta a publikumot.

(A borítóképen: Őrzik a hagyományt a matyók)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában