Albérleti piac

2021.10.27. 18:30

Trendi az állatbarát ingatlan

Hazánkban 4 millió regisztrált kisállat él, és az albérletbe is magukkal viszik őket gazdáik.

Detzky Anna

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az albérletpiaci kínálatban jelentősen nőtt az olyan lakások aránya, amelyeknél a tulajdonosok engedélyezik a bérlőknek, hogy kutyát vagy macskát hozzanak magukkal. A 2016-os 10 százalékkal szemben 2021- ben már a kiadó albérletek 15 százaléka állatbarát. Idén a koronavírus okozta kínálatszűkülés mellett is emelkedett az állatbarát albérletek száma és aránya, ami a kisállattartás növekvő elfogadottságát jelzi – írja közleményében az ingatlan.com.

Jobban megéri kiadni

– Magyarországon az emberek több mint 90 százaléka saját tulajdonú ingatlanban lakik. A nagyobb városokban – Budapest, Debrecen – magasabb, akár 20 százalék is lehet az albérletben élők száma – tájékoztatott Balogh László vezető gazdasági szakértő. – Korábban a tulajdonosok féltették az állattartóktól a lakásaikat, viszont a vírushelyzet és a gazdasági visszaesés miatt ma nehezebb albérlőket találni. A kisállatosoktól viszont 5–10 ezer forinttal magasabb bérleti díjat lehet kérni, azzal a hivatkozással, hogy a kedvencek jobban igénybe veszik a lakást.

Megyénkben az országoshoz hasonló az állatbarát albérletek aránya.

– A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei albérletpiac bizonyos szempontból nagyon jó helyzetben van az országban. Miskolcon mint megyeszékhelyen adják ki a legmegfizethetőbb áron az ingatlanokat. Átlagosan 90 ezer forintba kerül egy 54-55 négyzetméteres lakás vagy ház. Ez nagyon kedvezőnek mondható, ha arra gondolunk, hogy Miskolc a legnagyobb egyetemváros hazánkban. Jelenleg is 270 kiadó ingatlanba keresnek bérlőt, amelyből 25-nél jelzik a bérbeadók, hogy állatbarát albérlet. A kedvenccel költözők igényei között egyébként nincs nagy különbség az országban. Az elmúlt öt évben körülbelül 3-7 százalékkal emelkedett azoknak az aránya a borsodi megyeszékhelyen is, akik már eleve állatukkal keresnek kiadó ingatlant – foglalta öszsze a szakértő.

Kevésbé elfogadottak

Magyarországon átlagosan minden második emberre jut egy kisállat.

– Összesen 4 millió cicát és kutyát regisztráltak az állatorvosok. Viszont egyre népszerűbbek az egzotikus állatok, madarak és hüllők is. Ezek annak ellenére, hogy kalitkában vagy terráriumban élnek, és egyáltalán nem veszik igénybe a lakást, még mindig kevéssé elfogadottak az albérletet kiadók körében, hiszen egy részük engedélyköteles – mondta a szakember.

Kerteset keresnek

– A kutyás és cicás bérlők általában előnyben részesítik a kertkapcsolatos lakásokat vagy vidéken a kertes házakat, de ebben is változás tapasztalható. Egyre többen tartják társasházban kisállatukat. A gyakorlott bérbeadók meg szokták figyelni, hogy a beköltözni vágyó gazdik kutyája, cicája milyen állapotban van. A gondos kisállatos beköltözőkkel általában a későbbiekben sem akad probléma – hangsúlyozta Balogh László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában