Átteleltetés

2021.10.29. 12:00

Téli álmot aludna a muskátli

Megfelelő körülmények esetén a növényt körülbelül 4-5 éven keresztül teleltethetjük.

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

A tavasszal elültetett muskátlitól a hideg idő beköszöntével sem kell elbúcsúznunk, sőt mi több, ha az alábbi tanácsok alapján ügyesen átteleltetjük, a következő szezonban ismét teljes pompájában díszítheti balkonunkat.

Ideális állapotok

A siker kulcsa attól függ leginkább, hogy hol helyezzük el a téli hónapokra a növényt. Egy nem túl nedves pince, egy világos télikert, üvegezett veranda alkalmas lehet, de megfelelő például egy lépcsőház, garázs vagy bármely olyan terület, amely nem túl világos, és ahol nincs túl meleg. Ha a felsoroltak közül egyiket sem tudjuk biztosítani a muskátlinak, akkor a fűtött szobában is átvészelheti a fagyos időjárást, de ne csodálkozzunk rajta, ha a következő szezonban nem lesz a legszebb állapotban. A nem túl meleg alatt 10-12 fokot értünk, ennél hidegebb hőmérséklet esetén fagykárt szenvedhet, ha melegebb van, akkor pedig a növekedésre fogja fordítani az energiáját a növény, nem pedig a pihenésre.

Ami az öntözését illeti, nagyban függ az előbb említett hőmérséklettől. Melegebb teleltetőhelyen gyakrabban kell locsolni, ha viszont tudjuk számára biztosítani az ideális körülményeket, elég két- vagy háromhetente átnedvesíteni a talaját, de sohase öntözzük túl, az egyik növény esetében sem szerencsés. Hiszen ha folyamatosan nedves az ültetőközeg, több gombás megbetegedés is felütheti a fejét.

A muskátlit vissza kell vágni a tél beállta előtt, az így kapott kisebb párolgási felület miatt a növény nem a hajtásokra, sokkal inkább a pihenésre fog koncentrálni, ami az elsődleges célunk a teleltetésével. A hajtásokat körülbelül felére vágjuk vissza, sötét pincében való tárolás esetén mélyebben, a felénél többet metsszünk le belőle. Tápoldatozásra ősztől tavaszig nincs szükség, ennek elhagyásával a tövek is megpihenhetnek.

Ha világos helyen hagyjuk pihenni, maradhat az eredeti cserépben vagy balkonládában, ha azonban sötétben szeretnénk teleltetni, mindenképpen szedjük ki a cserépből a töveket, rázzuk le, vágjuk vissza a hajtásokat, a gyökereket, tekerjük be újságpapírba, és fejjel lefelé lógassuk fel a pincében. Ezt nevezik száraz teleltetésnek, ami csak az álló muskátli esetében hatásos. A 0 fokos hőmérsékletet még jól bírja a növény, így csak akkor kell bevinni a téli szálláshelyére, ha rendszeressé válnak az éjszakai fagyok.

A futó kényesebb

A futómuskátli problémásabb az álló társánál, a teleltetése nem mindig jár sikerrel, de mindenképp megpróbálhatjuk, hátha meg tudunk menteni belőle egy vagy két cseréppel. A futót mindig beültetve pihentessük, 12-15 fok közötti világos helyiségben. A hajtásokat itt is érdemes visszavágni felére vagy háromnegyedére, öntözését ugyanúgy két-három hetente ismételjük meg.

4-5 év után frisset

4-5 évente érdemes frissíteni a növényállományt, egy tövet körülbelül ennyi ideig lehet újra és újra teleltetni, ennyi idő elteltével a növény elöregszik, és hiába próbáljuk meg a hideg hónapokra pihentetni, már nem lesz ugyanolyan szép a következő évben. Ezek után vásárlás vagy dugványozás útján új növényekhez juthatunk. Az átteleltetett muskátlik 1-2 héttel később kezdenek el virágozni a szabadban. Leginkább akkor, ha már nincsenek éjszakai fagyok, ennek megfelelően április végén vagy csak májusban kezdi el szirmait ontani a növény.

(A borítóképen: A muskátlira is ráfér a pihenés, ha jön a hideg)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában