Egészség

2021.10.21. 13:00

Szem körüli gyulladásra, fertőzésre jó a szemvidítófű

Néhány szembetegség enyhíthető a gyógynövények, az abból készült főzetek, borogatások otthoni alkalmazásával.

Apagyi Beáta

Fotó: Shutterstock

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember szerint a fáradt, gyulladt szemekre a szemvidítófű kiváló gyógynövény, ugyanis a magas C- és A-vitamin-tartalma csökkenti a gyulladásokat, fertőzéseket, antibiotikus és összehúzó hatású csersavtartalma tisztítja és edzi a szem nyálkahártyáját. Nem csak a száraz, fáradt, hanem a szezonális allergia vagy gyulladás következtében könnyező szemek esetében is érdemes bevetni, kötőhártya-gyulladásnál enyhíti a viszketést és a vörösséget, valamint az árpa kezelésére is bevált gyógymód. A szemvidítófűből készült főzetet használhatjuk külsőleg borogatásként, teáját naponta többször is fogyaszthatjuk.

Élesíti, javítja a látást a fekete áfonya. A cukorbetegséggel együtt járó ideghártya-problémáknál, sárgafoltnál, illetve szürke hályog ellen is segítséget nyújthat, ha rendszeresen iszunk belőle. Utóbbi esetében a diólevél teája is hatásos lehet. A természetgyógyász ajánlása alapján a dióleveles lemosóhoz egy csipetnyi szárított diólevélteát kell leforrázni fél deciliter vízzel. Kihűlés után ujjunkat belemártva átmoshatjuk a csukott szemhéjakat. Kívülről beszívódva a szem ereit is tisztítja, oldja a meszes lerakódásokat. A lemosást napi több alkalommal érdemes elvégezni. A szem esetében a kamillás borogatás sem elhanyagolható, hiszen a szemhéjon kialakuló bármilyen gyulladásos elváltozás ellen bevethetjük.

Táplálkozás útján

A szem egészsége a máj és az epe állapotán is múlik. A látószervünk számára fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket a szervezet nem tudja előállítani, így az A-, E-, C-vitamint, a béta-karotint, luteint, zeaxantint érdemes megfelelő táplálkozással, esetleg étrend-kiegészítők bevitelével biztosítani.

(A borítóképen: Gyulladt szemekre a szemvidítófű kiváló gyógynövény)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában