Családfakutatás

2021.10.01. 07:00

Miskolci családját keresi az amerikai fiú

Logan már Amerikában született, dédapja híres fodrász volt Miskolcon, a 103 évesen elhunyt Borsos Mihály.

Hajdu Mariann

Fotó: Ádám János

„Esetleg felismeri valaki a képen látható bácsit? Ő volt a dédapám, Borsos bácsi. Fodrászszalont üzemeltetett Miskolcon”, olvasható egy Facebook-bejegyzésben. Sok-sok komment gyűlt össze a kép alatt, mint kiderült, sokan emlékeznek az idős úrra, ő Borsos Mihály, nagyon hosszú életet élt, és megtudhattuk, Miskolc híres fodrásza volt. No de mielőtt írnánk róla, ismerjük meg a dédunokát, Logan Powellt, aki a posztot írta.

Logan Powell

Logan New Yorkban él, nem beszél magyarul, de nagyon szeretne megtanulni. Szívesen mesél családjáról, már amennyit tud.

– Dédapámnak három gyermeke volt, István, Marika és Péter. István volt a nagyapám. Dédapámról annyit tudok, hogy 103 évesen halt meg, saját fodrászszalonja volt, és sok-sok diákja, akiket tanított a szakmára. Fennmaradt róla egy-két kép, ezeket osztottam meg a Facebookon.

István, a nagypapa

Logan nagyapja, István 1956-ban hagyta el az országot, mint oly sokan, a forradalom idején. 14 éves volt. Amerikába került, később már ­Steve Mike Borsos néven nősült meg, három lánya született, egyikük Logan édesanyja.

– Nagyapám nagyon büszke magyar férfi volt, aki mindig arról álmodott, hogy hazatér Magyarországra, de a gyerekek, az élete Amerikához kötötte, soha többé nem tudott hazalátogatni.

A kis Logan a nagyapjával

Logan meséli, gyerekkorában sokat hallott tőle Magyarországról, beleplántálta az ország szeretetét. Amikor azonban 2009-ben meghalt, unokája azt hitte, minden kapcsolat megszakadt az itthoniakkal. Próbált neveket kérni a családban, címeket, információkat az itthoni rokonokról, de a legutolsó levél, amit talált, 1996-ból volt.

– Láthatja, így elég lehetetlennek tűnt, hogy megtaláljak bárkit is – mondja. Kérdezzük, miért lett számára fontos, hogy megkeresse miskolci rokonait.

Magyar feleség

– Az amerikai hadseregben szolgálok mint harci orvos (ez egyfajta egészségügyi szakember, aki a sürgősségi ellátásért felelős – a szerk.), a szabadságom idején ismertem meg a feleségem, aki akkor kint dolgozott nyáron az USA-ban. Furcsa véletlen, de magyar. Később ki is jött hozzám, de amint lejár a szerződésem a hadseregnél, úgy döntöttünk, Magyarországra költözünk – meséli Logan: ez adott újra lökést, hogy megismerje magyar gyökereit. Ő maga orvos szeretne lenni, az a nagy vágya, hogy a Semmelweis Egyetemen tanulhasson Budapesten. (A felvételihez egyébként előnyt jelentenének a magyar felmenők.)

Logan Powell

– Nagyapám mindig arra tanított engem, hogy az élet több mint pénz, és mindenkinek joga van az élethez. Ő úgy érkezett Amerikába, hogy egy fillérje sem volt, majd mindent megadott nekünk, hogy jól éljünk. Én láttam, hogyan küzdenek az egészségügyi ellátásért Amerika szegények lakta területein. Én sem gondolom, hogy a pénz a minden, hogy ennek kellene döntenie életről és halálról – magyarázza, miért gondolja, hogy inkább Magyarországon szeretne élni.

Logantől megtudjuk, a Facebook segítségével már megtalálta egy rokonát, déd­apja lányának, Marikának a lányát, vele már felvette a kapcsolatot. A kommentekből kirajzolódott egy kép a dédapjáról is – a felesége fordítja le számára mindig a bejegyzéseket –, de szeretne még többet tudni, nagyapja magyar állampolgárságát például még nem sikerült hivatalosan bizonyítani.

Mindenki imádta

A kommentelők szerint Misi bácsit mindenki imádta, még élete utolsó éveiben is bejárt a szalonba dolgozni. Jelentkeztek néhányan, akik nála tanultak, ők is nagyon jó szakembernek írják le. „Azért a Marcell-hullám még több mint 90 évesen is a kezében volt”, írta egyikük. „Nekem egyszer feketéből szőkét varázsolt. Misi bácsi volt az egyetlen, aki ezt Miskolcon meg tudta csinálni”, így írt másikuk. „Nekem is Misi bácsi volt a mesterem. Bizony ott nemcsak a szakmát tanultuk meg, hanem azt is, hogy hogyan kell viselkedni a vendég jelenlétében.”

Munkában a dédapa

A kommentekből kiderült, hogy a Petőfi térnél, a Kazinczy utca 32. szám alatt volt a Borsos-szalon, később, 80-90 éves lehetett, amikor átköltözött a Kazinczy 13. alá, az alagsorba. Misi bácsi a háború előtt kezdte a szakmát, és azon kevesek közé tartozott, akik egész életükben maszekok lehettek. Megtudtuk azt is, hogy az ő idejében a fodrászok még maguk főzték a hajfestékeket, ő ebben is profi volt, de a titkát nemigen adta át másnak. Kiderült az is, hogy másik fia, Péter autóbalesetben halt meg sok-sok évvel ezelőtt, két pici gyermeket hagyott maga után. Élete utolsó éveit egyedül töltötte.

És hogy mit árul el az internet Misi bácsiról? Két bejegyzést találtunk a böngésző alapján. A 2009-es Kézműves Kupáról szóló cikkben (megyei szakmai verseny) említik, hogy ott volt Borsos Mihály, „az ország legöregebb aktív fodrásza”. És egy hírt, amely arról tudósít (a hozzá tartozó felvételt sajnos nem értük el), hogy a százéves Borsos Mihályt köszönti Kriza Ákos polgármester. Talán 2011-ben. Eszerint két-három évre rá hunyhatott el.

(A borítóképen: A Kazinczy utcán lehetett Borsos Mihály szalonja.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában