Mesterséges intelligencia

2021.10.05. 15:30

Mesterséges intelligencia fejezte be a X. szimfóniát

A kész mű bemutatója szombaton lesz a németországi Bonnban.

Kiss Daniel

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Közel kétszáz év után, ember és technológia együttműködésében vált teljessé Beethoven X., befejezetlen szimfóniaként elhíresült alkotása – adta hírül nemrégiben a Magyar Telekom. A németországi anyavállalat kezdeményezésére megvalósult nemzetközi projekt során a mesterséges intelligencia (AI) több mint 2 millió hangjegyet komponált a zeneszerző stílusában, majd nemzetközi szakértők segítségével 730 nap alatt készült el és vált elérhetővé a nagyvilág számára az eddig csupán vázlatokban létező zenemű.

A nagyszabású projekt apropóját eredetileg Ludwig van Beethoven születésének (1770. december 16-a vagy 17-e) kétszázötvenedik évfordulója adta, azonban az alkalomra tervezett bemutató a vírusjárvány miatt elmaradt. Az azóta eltelt idő is lehetőséget adott a munka finomítására, a dr. Matthias Röder által vezetett számítástechnikai és zenetudományi szakemberekből álló csapat így egy olyan mesterséges intelligenciát állított össze, mely körülbelül 10 ezer zenemű analizálásával a lehető legpontosabban adja vissza a világhírű zeneszerző egyedi stílusát. Nem lehetett azonban mindent a gépre bízni: a monoton hangzású szekvenciákat már emberek varázsolták élettelivé. Walter Werzowa osztrák zeneszerző adott a műnek lelket például tempóváltások segítségével.

Ember és gép együttműködése

Nem ez az első kreatív termék, amit mesterséges intelligenciának köszönhetünk – emlékeztet a Magyar Telekom. Ilyen technológia segítségével készültek el ugyanis Schubert és Mahler hasonlóan befejezetlen darabjai, de Beatles-dalokat, sőt képzőművészeti alkotásokat is köszönhetünk a gépeknek. Most a digitális és humán világ fúziójába kalauzol Beethoven X. szimfóniája – erről a vállalat kereskedelmi vezérigazgató-helyettese, Szabó Melinda beszélt.

– Mindez bizonyítja, hogy gép és ember együttműködéséből eddig nem tapasztalt, csodálatos alkotások, előrelépések születhetnek – mondta.

A befejezett mű premierje október 9-én lesz a Bonnban megrendezett Telekom Fórumon, majd előadják október 27-én is, ez alkalommal az Elbai Filharmóniában, „a világ legfontosabb klasszikus zenei fórumán”.

(A borítóképen: Beethoven szobra Bonnban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában