ezt írtuk anno 1981-ben

2021.10.01. 07:30

Felfedezte Hobót a színház

A miskolci kamarában játszhatta el élete első színpadi szerepét.

20210531 Budapest Visszatér a varázslat című előadás, a Fővárosi Nagycirkusz újranyitásának alkalmából. fotó: Végh István (VI) Bors képen: Földes László Hobo

Forrás: MW

Fotó: Végh István

Élete első színpadi szerepére készül Földes László, vagy ahogyan sokan ismerik: Hobo. A miskolci Kamaraszínházban Stephen Poliakoff És te, szépségem, igen-igen, te! című darabjában Leonard Brazilt, egy angol kisváros helyi rádióállomásának disc jockey-ját alakítja. Az előadást Bányai Gábor viszi színre – neki szintén ez az első színházi munkája.

Az erről szóló írásra az Észak-Magyarország 1981. szeptember 27-i számában találtunk.

Hobo itt nem kapott szót, de a rendező igen. „E darab alapvető mondanivalója, hogy jó szándékú, tehetséges embereket hogyan alakít át a társadalmi környezet, a szinte gépezetszerű külvilág, és hogy az a jó szándékú ember, amikor rájön manipuláltságára, meg tud-e állni, vagy még nagyobb gazemberré lesz, éppen a környezeti ráhatás következtében” – vezette elő a saját értelmezését Bányai Gábor.

Saját korosztályára is rávetítette a brit kortárs dráma üzenetét: „El kell jutnunk oda, hogy már ne az idősebbeket tegyük felelőssé esetleges, vélt vagy valóságos sérelmeinkért, társadalmi nehézségeinkért, be kell látnunk, hogy már mi, az időközben felnőttek is felelünk magunkért és másokért, nem háríthatunk el semmiféle felelősséget magunkról.”

Az írásból kiderült: van azonosság Leonard és Hobo pályája között. Amit ő csinál, a nagyvárosi költészet sajátos formája, s azt igen jól csinálja – fogalmazott a rendező.

(A borítóképen: Hobo mára rutinos és fontos szereplője a hazai színpadoknak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában