Család

2021.10.10. 17:30

A lombikprogramot a munkahely is támogatja

A mesterséges megtermékenyítésre irányuló programban részt vevőket is védi A munka törvénykönyve.

Couple on a medical visit.

Fotó: Jobcapital

Az egészségügyről szóló törvény és NM-rendelet is rögzíti, hogy mely eljárások minősülnek reprodukciós eljárásnak, tehát hogy mely eljárás esetén illeti meg munkajogi védelem és kedvezmény a munkavállalókat vagy éppen hozzátartozóikat – írta a munkaeropiac.eu. A munkajogi védelmek, kedvezmények kizárólag abban az esetben illetik meg a reprodukciós eljárásban részt vevő munkavállalót, amennyiben tájékoztatja erről a munkáltatót, és átadja az erről szóló intézményi igazolást. A jogszabály szerint emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásnak tekinthető a testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés, a házastárs, illetve élettárs ivarsejtjeivel vagy adományozott ivarsejttel végzett mesterséges ondóbevitel, ivarsejt adományozásával történő testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés, embrióadományozással végzett embrióbeültetés, a női ivarsejt megtermékenyülését, illetőleg megtermékenyíthetőségét, valamint a megtermékenyített ivarsejt megtapadását, fejlődését elősegítő egyéb módszer – olvasható a weboldalon.

Nem érdemes titkolni

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lombikbébiprogramban részt vevők sokszor titkolják, hogy min mennek keresztül, főképpen a munkáltatójuk előtt. Az sem ritka, hogy inkább felmondanak, attól tartva, hogy a vizsgálatokra és beavatkozásokra nem tudnak majd elmenni, vagy azért, mert ezt kommunikálniuk kell. Magyarországon még mindig tabutémának számít, ha valaki a mesterséges megtermékenyítést választja. A közösségi oldalakon azonban egyre több csoport működik már azzal a céllal, hogy a hasonló helyzetben lévők egymást segítsék a témában az információk cseréjével. A javaslat mindenképpen az, hogy senki ne hallgassa el a munkáltatója elől. Mivel a munkavállalókat – azaz a leendő kismamákat – védi A munka törvénykönyve, így a munkáltatót köti ennek betartása. A munkaviszony nem szüntethető meg felmondással az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés időtartama, de legfeljebb annak megkezdésétől számított hat hónap alatt.

Ismétlődő periódus

Ez úgy értelmezendő, hogy az esetlegesen sikertelenül befejeződött kezelés után e védettség megszűnik, de az újabb emberi reprodukciós eljárással ismételten elkezdődik. A fentiek alapján a védelem tehát minden, megszűnt kezelést követő újrakezdett kezeléstől kezdődően megilleti a munkavállalót. Amennyiben jogvita alakul ki a felek között a dátumokat illetően, így a felmondási tilalom fennállásának pontos időtartamát illetően, úgy orvosi szakvélemény és állásfoglalás útján tisztázható a jogvita.

Munkaidő-kedvezmény

Amennyiben a munkavállaló lombikprogramban vesz részt, mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól. Tehát a munkavállalónak nem kell szabadságot kivennie a kezelésen való részvételre, távolléte igazolt távollétnek minősül. A szabály kizárólag az egészségügyi intézményben történő tényleges kezelés, vizsgálat, beavatkozás időtartamára vonatkozik. A kedvezmény a férfiakat is megilleti.

(A borítóképen: A lombikbébiprogramban részt vevők sokszor titkolják, min mennek keresztül)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában