tudomány

2021.09.18. 07:00

Tudományfesztivál Miskolcon

Első alkalommal rendezték meg vidéki városban a nagyszabású tudományos és pálya­orientációs rendezvényt, a Tudományfesztivált.

Bacsó István

Fotó: Kozma István

A Tudományfesztivál már évtizedes múltra tekint vissza, a most csütörtökön és pénteken Miskolcon megrendezett esemény éppen a tizedik a sorban.

Számos látványosság

A felfokozott érdeklődés már a megnyitó előtt egyértelmű volt, a számos kiállítói pavilonban tolongott a fiatalság. Igaz, hogy a legtöbben iskolai szervezésben jöttek el, de bárkit kérdeztünk, mindenki egyöntetűen vallotta, hogy nagyon örül, hogy eljöhetett. Nem csoda, hiszen beszélő robottól a Star Wars világának technológiai hátterét bemutató planetáriumon át a miskolci egyetemisták által épített versenyautóig számos látványosság várta őket. Utóbbi motorját, amely 16 ezres fordulatszámra is képes, bőgették is rendesen a köré sereglett ifjúság gyönyörűségére. Ki kellett élvezni – mondták többen –, mert a villanyautók ezt az élményt már nem fogják nyújtani.

https://boon.hu/video/tudomany-kiallitas-a-technika-haza-elott-miskolcon/

– Amikor az oktatás találkozik az innovációval XXI. századi körülmények között, akkor egy igazán jövőbe mutató rendezvényről beszélhetünk – emelte ki bevezetőjében Hollósy András, a fesztivál kommunikátora. – Az érdeklődő diákok minden programban, amelyet itt bemutatnak, a jövőt láthatják, amelyben mindenekelőtt ők lesznek otthon. A kiállító oktatási intézmények arra hívják őket, hogy vegyenek benne részt, formálják ők maguk a jövőjüket. Hiszen ők lesznek a jövő szakemberei, akár a szakképzésben, akár felsőfokon sajátítják el a tudást.

Vidéken elsőként

Dr. Zárug Péter Farkas fesztiváligazgató elmondta, hogy még dr. Kriza Ákos volt polgármester kérése volt, hogy hozzák el a Tudományfesztivált Miskolcra, és ez most valósulhatott meg, elsőként egy vidéki helyszínen, többek között Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja és Hubay György, a Salkaházi Sára Miskolc Program Alapítvány elnöke, országgyűlési képviselő összefogása eredményeként. A korlátozott befogadóképességű rendezvényre előzetesen több mint kétezer diák és tanár regisztrált pár óra alatt, így gyorsan „telt házas” lett.

Kiss Gábor szerint óriási dolog, hogy egy ilyen színvonalú tudományos rendezvénnyel gazdagodott Miskolc, amit ez idáig csak a budapestiek élvezhettek.

https://boon.hu/video/tudomany-kiallitas-a-technika-haza-elott-miskolcon-ii/

– Irigyellek titeket, mert ha tizenkét évesen nekünk lettek volna ilyen lehetőségeink, mint amelyek számotokra nyitottak, az fantasztikus lett volna. Használjátok ezt ki! A tudás és a karrier csak egy lépésre, pár évnyire van tőletek. Ma bárki eljuthat közületek oda, hogy nemzetközi szintű kutató, szakember legyen – biztatta a fiatalokat.

https://boon.hu/video/tudomany-kiallitas-a-technika-haza-elott-miskolcon-iii/

Dr. Varga Zoltán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője a megújult szakképzési rendszert méltatta, amely egyre vonzóbb a továbbtanulók számára. A szakképzés gyakorlatorientált lett, biztos tudást és megélhetést kínál a jövő szakembereinek.

„Kommunikálni kell!”

A Miskolci Egyetem világszínvonalú, de a tudományos utánpótláson van mit javítani, kommunikálni kell a fiatalsággal, megismertetni őket a tudomány lehetőségeivel. Erről szól ez a két nap.

– Bízom abban, hogy az itt kapott impulzusok felkeltik az érdeklődéseteket, és később találkozunk veletek az egyetem hallgatóiként! – invitált Szűcs Péter általános rektorhelyettes.

(A borítóképen: Hollósy András, Zárug Péter Farkas, Kiss Gábor, Szűcs Péter és Varga Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában