Kertészkedés

2021.09.05. 13:00

Riasszuk el a darazsakat!

Barátságos módszerekkel megakadályozhatjuk a darazsak megtelepedését kertünkben.

Apagyi Beáta

Fotó: Shutterstock

A különbség a méhek és a darazsak között, hogy míg a méhek pollennel táplálják lárváikat, addig a darazsak rovarokkal etetik őket. A darazsakról így elmondható, hogy hasznos munkát végeznek azzal, hogy megfékezik a kertben lévő, az ember számára bosszantó és káros rovarhadat, azonban azzal, hogy megfelelő mennyiségű táplálékot találnak kertjeinkben lárváiknak, túlszaporodhatnak, hatalmas fészkeket építhetnek. Bár ahogy korábban említettük, hasznosak, hiszen nem olyan mértékben, mint a méhek, de végeznek beporzást, de vannak hátrányaik is a fészeképítésen kívül, például megcsíphetnek, ami egyes emberekből allergiás reakciókat válthat ki. Ezért néhány praktikával érdemes távol tartani a darazsakat, viszont fontos, hogy ne mérgező anyagokat, hanem barátságos megoldásokat alkalmazzunk. Hiszen a mezőgazdaságban használt védőszerek keveréke jelentősen hozzájárul a méhek pusztulásához, azonban egy tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint nemcsak a méhek vannak veszélyben használatukkor, hanem más beporzók is, amelyek létfontosságú szerepet töltenek be. Jó, ha tudjuk, a mezőgazdasági művelésbe bevont növények 75 százaléka függ a beporzóktól. Néhány évvel ezelőtt megállapították, hogy nemcsak a méhek populációja, hanem a rovarfajok több mint felének csökken az egyedszáma világszerte, sőt mi több, a század végére harmaduk akár teljesen el is tűnhet. Ahhoz, hogy minden hatodik faj kihalt a világ egyes térségeiben, hozzájárul a növényvédő szerek használata.

A szegfűszeg-, muskátli- és citromfűolaj keveréke természetes módon tartja távol a darazsakat. Miután elkészítjük a keveréket, tegyünk néhány cseppet mosogatószeres vízzel megöltött permetezőflakonba, és fújjuk be azokat a területeket, ahol fészeképítésbe kezdhetnek a rovarok. A borsmentaolaj csakugyan alkalmas a feladatra, ugyanúgy használjuk, ahogy az előzőt. A keverékkel és a bors­mentaolajjal garantáltan riasztó hatást érhetünk el.

Ha kialakult a fészek...

Méhek esetében lehetőleg szóljunk egy tapasztalt méhésznek, aki még örülni is fog az „ajándék” családnak. Ha a méhek és lódarazsak jelenléte nem jár közvetlen veszéllyel, várjuk meg az ő szaporodási ciklusukat lezáró fagyos késő őszi-téli időszakot, és ekkor távolítsuk el a fészket, a lépeket – javasolta a Magyar Madártani Egyesület.

A „titkos biofegyver” a moly­irtó kazetta lehet. Gyakran előfordul, hogy egy-egy madárodút évről évre elfoglalnak a méhek vagy darazsak, ezek esetében érdemes bevetni egy hasznos trükköt. A háztartási és élelmiszerüzletek vegyiáru-polcain szinte mindenhol megtalálhatók a ruhásszekrénybe akasztható molyirtó kazetták. Ezek hatóanyaga veszélytelen a madarakra, ezért a lépektől megszabadított odú nyitható tetejének belső oldalára rajzszögezzünk fel egy ilyen rovarriasztó kazettát. Ezek többnyire papír reklám tokra vannak ragasztva, amit a műanyag tartály megsértése nélkül nyugodtan levághatunk, és így már a legkisebb, A típusú odú tetőlapjára is elfér. A molyirtó kazetták hatásideje hosszú, 4-6 hónap, ezért ezeket legjobb február-márciusban kiszerelni, így egész költésidőben távol tarthatják a méheket és darazsakat – tették hozzá.

(A borítóképen: A darazsak sem haszontalanok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában