pigmentfolt

2021.09.16. 12:00

Nyáron több a pigmentfolt

A napfény a már meglévő foltokat felerősítheti, az újabbak megjelenését is elősegítheti.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A napsugárzás káros hatásai közé sorolhatóak az egyenletes bőrszint tarkító sötét foltok.

A melanin (a bőrben található festékanyag) okozta pigmentfoltok leggyakrabban az arc több területén, a homlokon, a szem, a száj körül jelennek meg szimmetrikus módon, olykor a kézfejen is. Télen halványabbak, nyáron sötétebbek, és gyorsabban megnövekedhet a számuk a napsugárzás miatt. Bár a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt, ha már fennáll a probléma, akkor az enyhítő kezelés kérdése kerül a középpontba.

A halvány foltokat otthon is kezelhetjük az ehhez megfelelő kozmetikumokkal, például magas faktorszámú fényvédőkrém használatával, aminek fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Alkalmazása nemcsak a nyári időszakban, hanem az év minden napján lényeges, akár naponta többször is, kiváltképp akkor, ha intenzíven izzadunk.

A készítmény nemcsak az UVA és UVB ellen véd, hanem biológiailag is óvja a bőr sejtjeit és szöveteit. Ha hatékony szérumot, hidratálókrémet, tonikot keresünk a problémára, érdemes átnézni az öszszetevőket, és hiperpigmentáció esetén az azelainsavat, a kojinsavat, a glikolsavat, a retinoidokat és C-vitamint keresni. Utóbbi különösen fontos, hiszen véd az UV-károsodással szemben, emellett csökkenti a sötét foltokat, és ragyogóvá teszi az arcbőrt.

(A borítóképen: Otthon is kezelhetjük az elváltozást)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában