Kutatók Éjszakája

2021.09.28. 18:00

Főszerepben a tudomány

A Miskolci Egyetemen százhúsz helyszínen rendezték meg idén a Kutatók Éjszakáját.

Detzky Anna

20210924 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Százhúsz helyszínen rendezték meg a Kutatók Éjszakáját a Miskolci Egyetemen.

Fotó: Bujdos Tibor

A kutatómunka és a kutatói életpálya szépségeit népszerűsítette programjaival, kísérleteivel és a tudomány hétköznapokban is használható eredményeinek bemutatásával a Kutatók Éjszakája szeptember 25-én, a Miskolci Egyetemen. Érkezésünkkor a díszaulában már elfoglalták helyeiket a kísérletező kedvű oktatók és tanítványaik.

Reál és humán kutatások

A látogatók többsége zömében a fiatalabbak közül került ki, és a későbbi órákban érkeztek nagy számban. Viszont a családokra és mindenféle korosztályra számítottak a programkínálattal. A látvány mellett arra is törekedtek, hogy használható, gyakorlati tudásanyaggal térjenek haza az érdeklődők. Csak hogy néhány érdekességet említsünk, a díszaulában az idő természetéről, a jó és a rossz műanyagokról, a fizikai függőségekről, a helyes sebkötözésről, az izomerőről, a gyógynövények egészségturizmusban betöltött szerepéről és a megújuló energiákról is tanulhattak a résztvevők. Emellett megtekinthették a MVK Zrt. legmodernebb jegyautomatáját, és tesztelhették jogi tudásukat a Miskolci Törvényszék játékában. A Mályi Madármentő Állomás bagolybemutatóján pedig élő madarakkal találkozhattak a legkisebbek. Berendezték az igen kedvelt ásványkiállítást is. Itt ásványsimogatásba és mikroszkópos ásványnézegetésbe kapcsolódhattak be.

Leendő hallgatóknak

A megnyitón a bányász „Jó szerencsét!” köszönéssel üdvözölték a vendégeket.

„Nagy öröm számunkra, hogy a tavalyi év kihagyása után újra fizikai jelenléttel jöhetett létre ez a kivételes rendezvény, amely nagyon fontos egyetemünk életében” – nyitotta meg szavaival az eseményt prof. dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese. „Az Európai Bizottság hozta létre a Kutatók Éjszakáját 2005-ben, amelyhez egy évvel később már hazánkkal együtt egyetemünk is csatlakozott. A Miskolci Egyetem nyolc kara és több kutatóintézete számára, amely széles körű kutatói potenciállal rendelkezik, lényeges az utánpótlás. Ennek az estének a célja, hogy bemutassa, a kutatómunka milyen izgalmas és sokrétű.”

A párbeszédre nyitottan

Minden évben nagy számú látogatót várnak az interaktivitásra felkészült rendezvényre.

„A mai alkalommal 120 helyszínnel készültünk, és több száz kollégánkat vontuk be az előkészítésbe. Az egész campust megtöltik a rendezvényhelyszínek. Itt a főépületben, az udvaron, az egyetem főbejáratánál, a Béke teremben és különböző laboregységeinkben is várjuk az érdeklődőket. Mindenkit arra biztatunk, hogy nyugodtan kérdezzen. Szeretnénk felkelteni a kíváncsiságot olyan témák iránt, amelyek talán nem köznapiak. Nagyon bízunk abban, hogy az idelátogatók közül néhányan kedvet kapnak arra, hogy a Miskolci Egyetemre jöjjenek a későbbiekben tanulni és talán kutatói életpályát válasszanak. Ennek érdekében a kollégáink mindent meg fognak tenni, hogy a résztvevők jól szórakozzanak” – mondta a rektorhelyettes.

(A borítóképen: Az egész campust megtöltötték a rendezvényhelyszínek)

https://boon.hu/video/kutatok-ejszakaja/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában