Kisállat

2021.09.08. 15:30

Csak óvatosan a fürdetéssel

Az év második felében akkor fürdessük kutyánkat, macskánkat, ha feltétlenül szükséges.

Fotó: Shutterstock

Amíg nyáron a vízparti pancsolás jó időtöltés gazdi és kedvence számára is, addig ősszel és télen több egészségügyi kockázatot is rejt magában a fürdés. Olvasónk kérdésére válaszolva állatorvos szakértőnk elmondja, hogyha mégis szükséges, hogyan tarthatjuk tisztán négylábú barátunkat ebben az időszakban.

Az embersampon tilos

– A hidegebb hónapokban nem javaslom a fürdetést. Ha mégis ragaszkodunk hozzá, menjünk kutyakozmetikushoz – ajánlotta dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szak­állatorvos. – Ezzel ki lehet váltani azt, hogy a sáros ebet kénytelenek legyünk bevinni a lakásba és saját kádunkba. Ha mégis inkább az otthoni fürdetést választjuk, akkor mindent pakoljunk le a kádról, mert balesetveszélyes! Langyos vizet és állatgyógyászati termékeket használjunk, ne a saját samponunkat vagy szappanunkat, amivel komoly problémákat okozhatunk! A megfelelő készítmény kiválasztásához kérjük ki állatorvosunk vagy kozmetikusunk véleményét! A csomagoláson célszerű elolvasni a helyes alkalmazást, mert a legtöbb kutyás, macskás samponnak az emberre kifejlesztett termékekkel ellentétben száradási ideje van. Ha éppen külsőleg alkalmazott gyógyszeres kezelés alatt áll kedvencünk, akkor ügyeljünk rá, hogy az útmutató nem javasol-e fürdetési tilalmat!

Szemét, fülét óvjuk!

Kizárólag teljesen száraz állattal szabad kimenni a lakásból, különben beteg lehet.

– A megfürdetett kinti kutya szőrét mindenképpen szárítsuk meg hajszárítóval, vagy töröljük át jól törölközővel, mielőtt kiküldjük a kertbe, akár hosszú, akár rövid szőrű állatról van szó! A benti négylábúakat pedig addig ne vigyük sétálni, amíg nem teljesen száraz a bundájuk! A házi kozmetikázás veszélyei közé tartozik, hogy az állat orrába, fülébe megy a samponos víz. Esetleg hagyják, hogy beleigyon, ami gyomor- vagy bélrendszeri panaszokat okozhat. A fülbe jutott és onnan ki nem szárított öblítővíz pedig fülgyulladáshoz vezethet. Olyan esetekkel is gyakran találkozunk, hogy véletlenül belenyírnak az állat fülébe, mert rövidebbre szeretnék vágni a szőrét. A kezelés szempontjából fontos, hogy legyünk őszinték az állatorvosunkkal – hívta fel a figyelmet a szakember.

Várjuk leveleiket!

Az Észak-Magyarország Kis­állat oldalán tanácsokkal segíti az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Az állatorvos szakértők, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre várunk.

(A borítóképen: Lehet a kádban fürdetni, de csak állatgyógyászati termékekkel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában