rendezvény

2021.09.21. 16:00

Borral és libamájjal köszöntötték az őszt

Újra megrendezte már hagyományosnak számító Őszváró Boros Kőporos című rendezvényét a hercegkúti Trautsons egyesület.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A többségében huszonéves fiatalokat tömörítő civil szervezet a helyi borkultúra népszerűsítését tűzte zászlajára évekkel ezelőtti megalakulásakor. A szeptember eleji a legnagyobb éves rendezvényük, amely idén is komoly mennyiségű látogatót vonzott a világörökségi pincesorra.

Ringer Zoltán, az egyesület elnöke lapunknak elmondta: tavasz óta havonta egyeztettek egymás között a szervezők, ugyanis mindig az aktuális járványügyi szabályokhoz kellett igazítaniuk a rendezvény körülményeit, ami nem könnyítette meg a munkájukat. Hozzátette: nyár elején tudatosult bennük, hogy megrendezhetik borászati-gasztronómiai programjukat. Úgy döntöttek, hogy elsősorban nem a résztvevői létszámot szeretnék bővíteni, hanem a minőségi szolgáltatásokat. Ennek megfelelően vették fel a kapcsolatot a Magyar Libamáj Szövetséggel, a hungarikumnak számító gasztronómiai termék ugyanis kiváló kiegészítője lehet a tokaji borokhoz kötődő rendezvénynek.

Ezúttal két színpadot állítottak fel, hogy a zenei kínálatot is bővíteni tudják, valamint az ételkínálatot is a magasabb minőség irányába igyekeztek terelni. A mintegy félezer vendéget tizenhét nyitott pince várta a világörökségi Kőporosi pincesoron, ami az eddigi csúcs – közölte Ringer Zoltán. Már nemcsak az egyesületi tagok szervezték meg saját pincéikben a vendégvárást, hanem mások is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az elnök hozzáfűzte: többéves működésükkel már érezhetően sikerült hozzájárulni ahhoz, ami az eredeti céljuk is volt, mégpedig a hercegkúti fiatalok helyben boldogulásának elősegítéséhez. Ennek már látszanak a jelei, hiszen egyre több huszonéves helybeli kezd valamilyen rész- vagy teljes állásban végzett vállalkozásba Hercegkúton. Ezek a tevékenységek általában a szőlő- és borkultúrához, a gasztronómiához, valamint a vendéglátáshoz kötődnek – tette hozzá az egyesületi elnök. A pincesorokban rejlő lehetőségeket, vagyis a gyönyörű panorámát, valamint a jó borokat már a turisták is felfedezték. Így folyamatosan bővül azoknak a pincetulajdonosoknak a száma, akik arra vállalkoznak, hogy akár hétköznap vagy hétvégén „ügyeletet tartanak” a pincesorokon, vagyis az előre bejelentkező vendégek mellett várják a szimplán odatévedőket is.

Kiváló párosítás

A tokaji bor és a magyar libamáj kiváló párosítás – így gondolták ezt az esemény szervezői, valamint a Magyar Libamáj Szövetség képviselői is, amikor a rendezvényen libamájas ételekből tartottak kóstolót.

Az együttműködés, valamint a promóció céljáról kérdezte lapunk Kiss Lászlót, az Orosházi Libamájért Alapítvány megbízott projektmenedzserét, aki azt mondta: az Agrárminisztérium jóvoltából stratégiai fontosságú termékké vált a magyar libamáj, valamint a libából készült ételek. Hercegkút azért fontos helyszín a számukra, mert a tokaji borok kiváló párosítást jelentenek a „libás” ételekhez, együttesen remek gasztronómiai értéket képviselnek. Ezért ezek közös megjelenése a térségi rendezvényeken minden ágazati szereplő számára fontos. A magas gasztronómiának és a prémiumitaloknak pedig remek helyszínt biztosítanak a település két végén található pincesorok – tette hozzá. A libatermékekből készített ételeket kóstolókkal népszerűsítették, mégpedig meg lehetett ízlelni a libamájzserbót vagy a tépett libahúsos kalácsot és egy különleges főételt is.

Kiemelte: a helyszíni bemutatókon túl készítettek tizenkét gasztrofilmet neves séfek bevonásával, ezek promóciója most, szeptemberben indul el a tervek szerint. Ezenkívül elkészült az az országimázsfilm, amelyben egy történetet mesélnek el a libamájon keresztül, és a felvételek Tokaj-Hegyalján, pontosabban Sátoraljaújhelyen, Sárospatakon és Hercegkúton készültek. Ez egy libamáj-tokaji aszú országimázsfilm – árulta el Kiss László. Hozzátette: nemrégiben készült el egy hatvanezer példányszámú prémiumlibamáj-kiadvány is, amelyet az ország hetven éttermében osztanak majd szét a vendégek között. Kiemelte: a libamáj jelenleg nem a mindennapok étele, hanem elsősorban az ünnepi asztalra való – csakúgy, mint a tokaji aszú. Azt szeretnék elérni a promóciójukkal, hogy az emberek a libás ételeket a szárnyas más részeit felhasználva gyakrabban fogyasszák, akár hétköznapokon vagy vasárnapokon is. A szemléletformálás érdekében összesen két és fél millió embert szeretnének megszólítani az online térben a közeljövőben – mondta.

(A borítóképen: Igazi ínyencség várta a látogatókat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában