Matyó Rózsa Ünnepe

2021.09.23. 12:00

A kertekben is lehet matyó rózsa

Acsádon már szaporítják a Márk Gergely-féle floribunda rózsát.

Tóth Balázs

Forrás: Olvasónktól

A jogi eljárás a vége felé tart, s aztán nem csak ingujjakon, surcokon, terítőkön lesz matyó rózsa, hanem lassanként a virágoskertekben is megjelenhet.

A Matyó Kertbarát Egyesület négy évvel ezelőtt, a Matyó Rózsa Ünnepén vett részt, és a tagok úgy gondolták, szeretnének valamivel ők is hozzájárulni a matyósághoz, például egy igazi rózsával. Sokfelé érdeklődtek, míg Márk Gergely rózsanemesítő örökségéig jutottak. A 2012-ben elhunyt szakembernek sok, csak számmal ellátott fajtája volt, ezek között keresték meg a megfelelőt, s vásárolták meg végül a jogát.

Herkely Károly, az egyesület elnöke elmesélte, 7-8-an utaztak le Acsádra, s választották ki a piros szirmú, sárga porzós rózsát. A jogi hátteret most rendezik, hamarosan lezárulhat. A következő lépés az lesz, hogy megtalálják azt a kertészetet, amely szaporítaná a fajtát. Acsádon már neveltek belőle, de még évek telhetnek el, míg megfelelő mennyiségű tő kerülhet Mezőkövesdre. Hozzátette, nem akartak tearózsát, hanem egy folyamatosan virágzó fajta mellett döntöttek. A rózsát elfogadták a matyó hímzéshez értők is. A szaporításban részt vesz majd a város is, s szeretnék majd a Kisjankó Bori-szobor körül kicserélni a rózsatöveket a matyó rózsára. A városban egyébként találhatók már Márk Gergely-féle rózsák, a Trianon fajtát a készülő trianoni emlékmű mellé ültették.

A kiválasztott fajta egyébként a floribunda fajtacsoportba tartozik, s a 2002-65/a jelet viseli. A floribunda fajtacsoportot a tea- és a polyantha rózsák keresztezésével hozták létre, jelentése sokvirágú. A tipikus floribundák kisebbek, bokrosabbak, mint a tearózsák, de kevésbé sűrűk és szerteágazók, mint a polyanthák. A virágok kisebbek a tearózsákénál – de színük, alakjuk hasonló –, viszont csokros megjelenésük miatt mutatósabbak. A matyó rózsa 70-80 centiméter magasra növő, felfelé törő, mérsékelten szétterülő, jól elágazó bokorrózsa, vesszői középzöldek, tüskézete mérsékelt. Lombozata középzöld, levele középnagy, kissé fényes, feketefoltosságra érzékeny. Csokrokban hozza féltelt, málnapiros virágait, melyek kissé sötétebb, meggypiros foltokkal pöttyözöttek, a szirmok széle enyhén hullámos. Jellemzője még a szép, nagy sárga porzókör. Közepesen illatos, s szinte folyamatosan és bőséggel virágzik, ősszel már teltebb, sötétebb árnyalatban.

(A borítóképen: A kiválasztott fajta a floribunda fajtacsoportba tartozik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában