tábor

2021.08.04. 16:00

„Visegrád, Visegrád! Hol hajdani fényed?” – a 49. Tokaji Írótábor jelmondata

Augusztus végén rendezik meg a 49. Tokaji Írótábort, fő tematikája a visegrádi országok kortárs kultúrája és irodalma lesz.

Bacsó István

L. Simon László az írótábor elnöke beszédet mond a 48. Tokaji Írótábor (aug. 17-19.) megnyitóján a Rákóczi pincében Tokajban 2020. augusztus 17-én.

Fotó: Vajda János

Nem véletlenül lett a „Visegrád, Visegrád! Hol hajdani fényed?” idézet Arany János Toldi-trilógiájából a 49. Tokaji Írótábor jelmondata. Magyarország lett július elsejétől a V4-ek csoportjának (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) soros elnöke, és a magyar elnökség egyik alapvető célja a négy ország közötti kulturális kapcsolatok elmélyítése. Ehhez kapcsolódik a Tokaji Írótábor Egyesület a választott tematikával. Az egyesület elnöke L. Simon László országgyűlési képviselő, aki maga is író-költő, elmondta, hogy azok a hidak, amelyek összekötnek minket a kultúrán keresztül is, nagyon fontosak, és érdemes őket ápolni. Olyan identitást adó, összetartó keretről van szó, amely leginkább a kultúrán keresztül érthető és élhető meg.

A Tokaji Írótábor, amelyet augusztus 23. és 25. között rendeznek meg – elsősorban a magyar íróknak, szerzőknek szól, de a meghívott külföldi előadók és vendégek által egyben nemzetközi is. Most értelemszerűen a V4-es országokból jönnek majd sokan, akik örömmel fogadták el az egyesület meghívását.

Az előadások a közép-európaiságot érintő kérdések köré épülnek majd

L. Simon László

Az előadások a közép-európaiságot érintő kérdések köré épülnek majd, a témák kapcsán kerekasztal-beszélgetések is lesznek.

Világjelenségről van szó

Kérdésünkre, hogy milyennek látja mint aktív politikus és egyben író az irodalom és benne a szerzők aktuális helyzetét, L. Simon László azt felelte, egyértelműen azt lehet látni, hogy az irodalom kedvelőinek tábora visszaszorulóban van. Ez sajnálatosan világjelenség. Ma óriási riválisai vannak az olvasás kultúrájának. Ha olvasnak is az emberek, akkor sokkal kevesebb szépirodalmat vesznek a kezükbe. Az olvasás módja is megváltozott, egyre inkább áthelyeződik a hangsúly az elektronikus felületekre. Nem könyvekből vagy folyóiratokból jutnak információkhoz, hanem képernyőt bámulva, igen vegyes minőségű forrásokból. Ez a kortárs szépirodalmi törekvéseknek is a kárára válik.

Népszerűsíteni kell

Az írótábornak, bár elsődleges célja az írók számára lehetőséget teremteni a találkozásra, a közösségre, nyilvánvalóan témája az is, hogy mit lehet tenni a magyar olvasási kultúra erősítéséért. „Alapvető célunk, hogy a magyar olvasókat megtartsuk, hogy minél többen olvassanak magyar szépirodalmat. Kortársat és klasszikust is” – tette hozzá. Ebben az erőfeszítésben jó eszköznek tartja azt a kezdeményezést, amelyet egyre több szerző alkalmaz, hogy iskolai felolvasásokat, író-olvasó találkozókat szerveznek, ahol maguk olvasnak fel műveikből. Így keltve fel a fiatalok érdeklődését és figyelmét az irodalom iránt.

Nem könnyű manapság sem az írásból, irodalomból megélni, de kevés kivételtől eltekintve sosem volt az. A klasszikus szerzők között is általános volt, hogy több lábon álltak, tanítottak, újságot írtak, képviselők voltak, más hivatásokban is munkálkodtak. Egy ilyen kis nyelvi közegben, mint a magyar, keveseknek sikerül csak a szépirodalomból élni. Ez igaz a kortárs alkotókra is az elnök szerint, aki a politikai pálya mellett is ír, tavaly jelent meg a legújabb esszékötete. „Folyamatosan írok, most elsősorban értelmező, értekező jellegű prózát és esszéket. Verseket nem annyira, mert ahhoz egy másfajta lélekállapot kell, mint amilyet az élet ma megenged. Mindig szánok időt az írásra, de lehetne többet is” – árulta el nekünk.

Jövőre jubileum

Szerencsére a Kárpát-medence magyar irodalma egységes, van átjárás a politikai határokon, így az anyaországi és a határon túli szerzők művei az egész magyarsághoz eljutnak. Ez mindenképpen egy pozitívum, a nyelvünk nem ismeri a határokat.

L. Simon László mint az egyesület elnöke a 49. írótáborra koncentrál, de annyit elárult a jövő évi ötvenedik, jubileumi táborról, hogy nagyszabású programokkal készülnek, amelyek ma még természetesen nem publikusak. Most a soron következő írótábor sikeres lebonyolítása a feladat, amelynek protokolláris megnyitóján részt vesz majd Menczer Tamás államtitkár, ő fogja a tábort elindítani mint a Külügyminisztérium kulturális ügyekkel foglalkozó felelőse, és vendégül látják a magyar kulturális intézetek varsói, prágai és pozsonyi vezetőit.

Külön érdekesség a 49. Tokaji Írótábor kapcsán, hogy 2021. június 22-én a Hungarikum Bizottság kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánította.

(A borítóképen: L. Simon László beszédet mond a Tokaji Írótábor egyik korábbi rendezvényén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában