Informatikai Klaszter

2021.08.08. 14:00

Űrcsigák és robotok a táborban

A programozás alapjaival ismerkedhetnek meg a gyerekek az Informatikai Klaszter szervezésében.

Petri Nóra

20210726 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Űrcsigák és robotok - napközi leendő programozóknak.

Fotó: Kozma István

Idén ismét elindultak az Informatikai Klaszter nagy népszerűségnek örvendő nyári táborai, ahol a programozás alapjaival ismerkedhetnek meg a gyerekek Miskolcon. A 7 éves Zörög Lizett és testvére, az 5 éves Zétény is ebbe a táborba jár, már második éve választják ezt az elfoglaltságot. „Programozunk!” – válaszolja Lizi arra a kérdésre, hogy mit csinálnak itt délelőttönként.

– Mint a nagyok? – kérdezem.

– Igen – válaszolja a legnagyobb természetességgel. Lizi egy űrcsigát épített nemrég, ennek részleteibe is beavat.

– Itt vannak a legók, és van itt útmutató is, hogy hogyan kell megépíteni, a végén pedig be kell programozni – mutatja a laptopon lévő alkalmazást. – Itt a gyorsaságát állítom, itt azt, hogy mennyi ideig menjen és mikor álljon meg, itt pedig a zenéjét például, mert zenél is. Aztán felgyorsul, foroghat, majd megáll.

Három korcsoport

– Már hatodik éve szervezünk programozótáborokat, a Miskolci Egyetemmel közösen. – Erről Tarjányi-Koczák Mariann, az Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter utánpótlás-nevelési programjának igazgatója nyilatkozott. – Három korcsoportban tevékenykedünk, általában 30 fős egy turnus. Háromféle robottal dolgoznak a gyerekek, a kicsik a legegyszerűbb, az úgynevezett WeDo 1.0-ssal, a nagyobbak a 2.0-s változatával, ez egy kicsit már bonyolultabb, és a legnagyobbak az EV3-assal és a SPIKE-robottal. Nagyon sokan korábbi táborainkban is részt vettek már, és vannak, akik a tanév során is folytatják ezt a képzést, mert számos bázisiskolánkban folyik hasonló program.

– Ezekkel a speciális Legókkal nagyon érdekes feladatokat lehet megoldani, mert a hagyományos építőelemek mellett vannak benne mozgás- és dőlésérzékelők is, motor és akkumulátor, így egy program segítségével az épített eszközöket meg tudják mozdítani. Például a helikopter kimenti a lángoló erdőből a kis pandát, ez is egy olyan feladat, amellyel a környezeti nevelésükre is szeretnénk nagy hangsúlyt fektetni. Így a játéktémák között szerepel az óceántisztítás, a szelektív hulladékgyűjtés, az űr felfedezése is.

Tarjányi-Koczák Mariann szerint az utánpótlás-nevelésnek az a nem titkolt célja, hogy minél több IT-szakember legyen majd az országban.

– Nekünk ez hosszú távú célunk, hiszen sokan még most óvodások vagy kisiskolások, de egyre többen fedezik fel ezt a világot közülük.

A napközis tábornak a Miskolci Egyetem Informatikai Intézete ad otthont. A délelőtti játékos programozás után sokféle elfoglaltságot választhatnak a gyerekek a lézerharctól a sportfoglalkozásokig.

(A borítóképen: Lizett és testvére, Zétény mutatja, miket készítettek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában