Egészség

2021.08.11. 16:00

Strandolással járó kellemetlenség a fülben

Ha a gyermeknek fáj a füle fürdőzés után, könnyen lehet, hogy hallójárat-gyulladás az oka.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Shutterstock

A nyaralás kisgyermekkel sokszor rejt veszélyeket. Mivel a program része többnyire a vízpart vagy a strandolás is, ezért szinte elkerülhetetlen, hogy időnként ennek a következményeként nátha vagy fülgyulladás alakuljon ki. Előfordul, hogy egyenesen a tengerparti nyaralásról érkeznek a fül-orr-gégész rendelőjébe a családok. A fürdőzés gyakori következménye a hallójárat-gyulladás, ami minden esetben orvosi kezelést igényel. A hallójáratba a merülések során könnyen belemegy a víz, ami leáztatja a bőrről a védelmező savköpenyt – mondta dr. Somi Ildikó gyermek fül-orr-gégész szakorvos, az Orrhigiéné Alapítvány elnöke. Azok a kórokozók, amelyek nemcsak a vízben, hanem a fül környékén egyébként is jelen vannak, ilyenkor bejutnak a bőr alá, ahol nagyon fájdalmas hallójárat-gyulladást váltanak ki. Ilyenkor beszűkül a hallójárat, romlik a hallás, a fül váladékozik, és heves fájdalom lép fel – magyarázta a szakorvos.

Hűteni vagy melegíteni?

Az egyéni érzékenységtől függ, hogy kinél alakul ki a betegség, nem szükséges sokáig víz alatt lenni hozzá, van, akinél néhány merülés is elég lehet. A fül-orr-gégész javaslata alapján, ha a fájdalom egy napnál tovább tart, nem szabad várni, érdemes összecsomagolni és elindulni hazafelé a nyaralásról, mert magától nem fog megszűnni a gyulladás. A szűkület miatt a fülcsepp sem jut be a hallójáratba, így azt ilyenkor az orvosnak kell alaposan kitisztítania, kiszívnia a váladékot. A savanyú kémhatású krém is segít, ami regenerálja a savköpenyt, így elmúlhat a gyulladás és vele a heves fájdalom is – emelte ki a doktornő. A középfülgyulladás esetében mélyen képződik a váladék, ami a melegítés hatására kocsonyás állagúvá válik, majd távozik az orron át. A hallójárat-gyulladás ugyanakkor a dobhártyán kívüli területen alakul ki. Ilyen esetben a fület hűteni szokták, a melegítés kifejezetten ronthat a ­tüneteken – tudatta dr. Somi Ildikó.

Elhúzódó nátha

A fürdőzéssel kapcsolatos gondok közé tartozik a megfázás is, ami általában akkor alakul ki, ha a gyerek vizes fejjel, nedves hajjal szaladgál a hidegben. A lehűlés miatt csökken az ellenálló képesség, ami kedvez a vírusfertőzések kialakulásának. A megvastagodott, duzzadt nyálkahártya ráadásul akadályozza az orrlégzést, így ennek következtében a gyermek szájlégzővé válhat. Ilyenkor romlik az úszás közbeni légzéstechnikája is. Az orrüreget szűkíti a gyulladásos eredetű nyálkahártya-duzzanat, ezért a dugulás az orrfújás után is megmaradhat. Az elhúzódó náthánál felléphet bakteriális társfertőzés is: a hosszabb nátha vagy köhögés lappangó szövődményre figyelmeztet, ami lehet arcüreggyulladás, még akkor is, ha nem kíséri heves fejfájás a betegséget – ismertette a doktornő. A közösségbe járó gyerekek szűnni nem akaró náthája és köhögésének okait segít feltárni az úgynevezett tympanométeres vizsgálat. Ha ez kimutatja, hogy nem jó a fülnyomás, az a melléküregben lévő váladékra utal – összegezte a szakorvos.

Gyakori fülfájás

A házuk kertjében lévő medencében nyáron – ha az időjárás megfelelő ehhez – az ötéves Domonkos szinte mindennap fürdik. Sajnos ennek eredményeként elég gyakran fájlalja a fülét – mondta el édesanyja. Rita ilyenkor fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt ad a gyermekének orvosa tanácsára. Továbbá nem engedi a vízbe. Természetesen, ha a fájdalom erősödik, vagy nem múlik el néhány nap alatt, akkor szakorvoshoz mennek. Előfordul az is, hogy náthával társul a fülfájás, de a váladék távozásával megszűnik. A 18 éves nagyfiának többször is „fel kellett szúrni” a fülét kicsi korában, hogy a váladékot ki tudják tisztítani, de az édesanya tudomása szerint ma már ezt a módszert kerülik, nem alkalmazzák.

(A borítóképen: Ha fáj a gyermek füle, forduljunk orvoshoz!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában