kávé fogyasztás

2021.08.31. 08:30

Nem mindenkire pozitív hatású az élénkítő ital

A kávé fogyasztását nem érdemes túlzásba vinni, ha hajlamosak vagyunk a szorongásra.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közelmúltban levette a kávét a rákkeltő ételek listájáról, sőt mi több, azt is kimutatták, hogy egyes rákbetegség kialakulását is megelőzhetjük a fekete leves rendszeres fogyasztásával. Mindezen pozitív hatása mellett azonban negatív hatással lehet a szorongásra hajlamos emberekre. Náluk ugyanis az élénkítő ital előidézheti a betegség tüneteit, a fáradékonyságot, fejfájást, a nyugtalanságot.

Mivel az ezt vizsgáló kutatások még nem rendelkeznek az állítást igazoló, elegendő mennyiségű vizsgálati adattal, az orvosok úgy gondolják, hogy a megfelelő mennyiségű kávé elfogyasztásával nem árthatunk különösebben szervezetünknek, viszont a túlzott kávéfogyasztás megterhelheti mentális és egészségi állapotunkat.

Pozitív hatások

Ha ezért vagy más okból csökkenteni akarjuk a napi mennyiséget, a következő tippeket követve érhetjük el a kívánt eredményt. Fontos, hogy fokozatosan csökkentsük a napi mennyiséget, ha hirtelen hagyjuk abba, elvonási tünetek jelentkezhetnek.

A kávé dehidratálja a szervezetet, így a csökkentett kávéfogyasztás hozzájárul ahhoz, hogy hidratáltak maradjunk. Ha tudunk, pihenjünk többet, így kiheverhetjük az első napokban jelentkező fáradékonyságot.

Legyünk mindenképpen aktívak, a mozgás segít a leszokás miatt jelentkező hangulatingadozásban. Vezethetünk naplót a változásokról, így pontosan nyomon követhetjük, mi változott, mióta belevágtunk a csésze kávé számának csökkentésébe.

(A borítóképen: A kávéivás élményéről azért nem kell lemondanunk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában