Ökológiai problémákat okozhat

2021.08.17. 07:00

Nehézkes a kupakgyűjtő szívek ürítése Miskolcon

Olvasónk azt panaszolta, hogy az újonnan kihelyezett kupakgyűjtő szíveket nem ürítik elég gyakran.

Hegyi Erika

20210812 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Olvasói panasz: a kihelyezett kupakgyűjtő szíveket nem ürítik elég gyakran.

Fotó: Bujdos Tibor

„Megteltek a város által kihelyezett kupakgyűjtő szívecskék. Már szatyrok sorakoznak mellettük, például a bulgárföldi óvodánál, és a szemét szemetet gyűjt maga mellé. Ráadásul nincs senki, akit az ürítés ügyében el lehetne érni” – jelezte egyik olvasónk.

Képviselői alapból vették

Kiderült, valóban nem egyszerű kideríteni, kihez tartozik a kupakgyűjtő szívek problémája. Mivel a miskolci önkormányzat a területi önkormányzati képviselők segítségével helyezte ki azokat, elsőként a polgármesteri hivatal építési és környezetvédelmi osztályán érdeklődtünk. Ott azt a választ kaptuk, hogy nem hozzájuk tartozik az ügy. Ezután az egyik területi önkormányzati képviselőt hívtuk, aki elmondta, valóban gond van a kupakgyűjtő szívekkel. Egyedül az Avas alján ürítették ki, a többi dugig tele, az emberek már nejlonszatyrokba teszik a környékére az összegyűjtött kupakokat.

A képviselő jelezte, hogy ez nem felel meg az eredeti célnak. A képviselők a saját képviselői alapjukból vásárolták meg a szíveket, melyek egyáltalán nem voltak olcsók. A cél azonban a jó ügy szolgálata volt, és nem az, hogy a szívek környékét szemétlerakónak használják az emberek. A képviselő elmondta azt is, hogy a Mirehunak (Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.) kellene kiürítenie a tárolókat. Ő már korábban jelezte a cégnek a problémát.

Felhívtuk a Mirehu Kft.-t. Itt az ügyfélszolgálaton azt a választ kaptuk, hogy jelzik a problémát az illetékeseknek. Ezután elmentünk, és megnéztük mi is a kupakgyűjtő szívek környékét.

Oda kellene figyelni

Körülnézve azt tapasztaltuk, hogy a bulgárföldit és a diósgyőrit már kiürítették, mindkettőben volt valamennyi kupak, ami már az újabb gyűjtés eredménye lehetett. Az elmúlt héten azonban a közösségi oldalon több olyan fotó is megjelent, ami a tele szíveket és a tetejére vagy mellé helyezett nejlonszatyrokat örökítette meg.

A miskolci önkormányzat augusztus elején örömmel számolt be róla, hogy tíz új, szív alakú kupakgyűjtőt helyeztek ki városszerte. A cél, hogy az összegyűlt kupakokkal rászorulókat, alapítványokat segítsenek. A tárolókba Miskolc kilenc közterületén lehet bedobni a feleslegessé vált kupakokat: az Árpád téren, a Stadion úti óvodánál, a Szentgyörgy utcán, a Klapka utcán, a Tapolcai elágazásnál, az Erkel Ferenc utcán, a Szeder úti ABC parkolójánál, az Aradi sétányon az Ellipsum Élményfürdő mellett, a Martinkertvárosban pedig a Kisfaludy utcai élelmiszerüzlet mellett. A tizedik kupakgyűjtő szív a városháza belső udvarán, az ügyfélszolgálat Városház tér felőli bejáratának szomszédságában található.

Ökológiai problémát okoz

„Egyre több helyen lehet olvasni arról, hogy ma már a mikroműanyagok szinte mindenhol jelen vannak a környezetben. Az ilyen módon összegyűjtött kupakok viszont egyrészt jó célt szolgálnak, másrészt az újrahasznosításnak köszönhetően nem szennyezik, terhelik a környezetet, nem gyarapítják a mindössze egyszer használt, majd eldobott műanyaghulladék komoly ökológiai problémákat okozó tömegét” – hangzott el a szívek elhelyezésekor tartott sajtótájékoztatón.

(A borítóképen: A lakossági szorgalom sokkal nagyobb a vártnál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában