sztrapacskanap

2021.08.28. 18:00

Nagy siker a sztrapacska

A rendezvények sikere a helyiek összefogásán alapul.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Úgy tűnik, Háromhután bármilyen rendezvényt szerveznek, az mindig nagy sikert arat.

A napokban megrendezett sztrapacskanapon is csaknem kitehette a megtelt táblát a zempléni hegyek ölelésében megbúvó, alig százharminc állandó lakosú kistelepülés, olyan sokan érkeztek az eseményre. A júliusi, hagyományos Anna-napi rendezvényükre szintén rengetegen voltak kíváncsiak.

A mostani program apropóját egy helyi sajátosság, a túrós és a káposztás sztrapacska adta. Ebből több mint négyszáz adagot főztek a helyi asszonyok, amelyet a résztvevők meg is kóstolhattak. A regisztrációs jegy mellé egy olyan receptet is mellékeltek, amely alapján otthon is bárki elkészítheti a háromhutai sztrapacskát.

Közös pályázat

Verbovszki Károly polgármester az Északnak nyilatkozva elmondta: a rendezvényt testvértelepülésükkel, a szlovákiai Perénnyel közösen beadott, határon átnyúló pályázat tette lehetővé, amely segítségével egymás gasztronómiai különlegességeit ismerhetik meg, népszerűsíthetik. Ennek keretében összesen négy rendezvényt szerveztek, Háromhután a most bemutatott sztrapacska mellett egy korábbi alkalommal a vadételekből tartottak kóstolót.

A zempléni kistelepülésnek ugyancsak ebből a pályázati forrásból sikerült beszereznie két kemencét, amelyekkel már augusztus 21-én az új kenyeret is sütötték. Emellett sátorpavilonokat, grillsütőket, üstöket és füstölőt is vásároltak, amelyek nagy segítségükre lesznek a későbbi rendezvények lebonyolításában – magyarázta a polgármester.

A közmunkaprogramban egy 200 ember befogadására alkalmas csűrt is építenek, amely terveik szerint jövőre készül el. Hozzátette: településükön igen komoly az idegenforgalom. Körülbelül harminc vendégház, tizenöt üdülő és egy magas nívójú szálloda is üzemel.

Verbovszki Károly arra is kitért, hogy nem lennének ennyire sikeresek a rendezvényeik a település lakóinak példás összefogása nélkül. Bár Háromhután nagy számban élnek idős emberek, a sztrapacskanap sikeres lebonyolításához például még egy 85 esztendős asszony is hozzájárult – mondta. A sztrapacskához az asszonyok először lereszelik a krumplit, majd tojást és lisztet tesznek hozzá, összekeverik, kiszaggatják és forró vízben kifőzik. Létezik belőle savanyú káposztás, túrós és szalonnatepertős, de van, amikor vadpörkölthöz vagy marhapörkölthöz tálalják. A sztrapacskát mind mai napig gyakran készítik családtagjaiknak vagy vendégeiknek a háromhutaiak, az étel elkészítéséhez körülbelül fél óra szükséges – mondta el lapunknak az ételt készítő asszonyok egyike, Juhász Andrásné.

A rendezvényen fellépett a sárospataki 8-kor Színház, valamint Kovács Nóri énekesnő és együttese.

(A borítóképen: Készül a háromhutai túrós és káposztás sztrapacska)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában