Az alsó végtag megbetegedései

2021.08.18. 07:00

Minimális beavatkozás, gyors gyógyulás

A végtag a műtét utáni napon teljes testsúllyal terhelhető.

Pap Gyula

Fotó: drpappmiklos.com

Dr. Papp Miklós ortopéd szakorvos elsősorban az alsó végtag megbetegedéseivel foglalkozik. A betegek részéről jogos elvárás és a gyógyulás szempontjából is sarkalatos a beavatkozás mértékének a lehető legkisebbre szűkítése, így a gyógyulás gyorsabbá és melléktünetmentessé válhat.

Csekély mértékű vágás

– A csípőprotézis beültetése többféle feltárásból történhet, az általunk alkalmazott miniinvazív elülső feltárás még túlsúlyos betegnél is rövid metszésből végrehajtható, a metszést egy klasszikus férfifürdőnadrág eltakarja – avatott be a szakember. A feltárás nem jár izomátvágással, izomsérüléssel, mert a behatolás egy izmok közötti anatómiai résben történik. Csontállománytól függően cementezett és biológiai rögzülésű implantátum egyaránt használható, a világ vezető implantátumgyártóinak termékeivel. A műtét rövid, a szövetkímélő technika kisebb vérzéssel jár.

A műtét másnapján elkezdett tornát követően a tapasztalat szerint a fájdalom dél körül megszűnik, néhány kivételes esettől eltekintve a végtag a műtét utáni napon teljes testsúllyal terhelhető. A műtét utáni időszakban segédeszköz csak rövid ideig vagy egyáltalán nem javasolt, a sebgyógyulást követően néhány kilométeres séta, lépcsőn járás megengedett. A műtét után ajánlott sport a kerékpározás, úszás, néhány kilométeres séta. Kertészkedés, közepes intenzitású fizikai munka végezhető – ismertette dr. Papp Miklós.

Az előzetes CT-vizsgálathoz illesztett minimálinvazív térd­protézis-beültetés szintén gyakran alkalmazott eljárás. A hagyományos, pontosan ­beállított, kétirányú röntgenfelvételeken a térdízület a frontális és oldalirányban jól értékelhető (tengelyviszonyok, a kopás súlyossága, a deformitás mértéke). Az ízületet alkotó csontvégek hossz­tengelyhez képest elfoglalt helyzete csak CT-vizsgálattal határozható meg. A protézis beültetése a térd elülső felszínén ejtett egyenes metszésből történik, az extrém túlsúlyos betegek kivételével miniinvazív eljárással, ami rövidebb bőrmetszéssel és a térdet körülvevő tok-izom struktúra kíméletes bemetszésével jár.

– Ha a csontállomány megfelelő, biológiai rögzülésű implantátum beültetésére törekszünk, a protézist nem csontcement, hanem az implantátum finoman egyenetlen felszínébe „belekapaszkodó” csontgerendácskák rögzítik. A szövetkímélő miniinvazív technika kisebb vérzéssel jár.

Komforttérdprotézis

– A combcsont és sípcsont ízfelszínt alkotó részének alakja, mérete változatos. Műtéttechnikai szempontból fontos, hogy az implantátum az előkészített csontfelszínt minél nagyobb mértékben fedje, a csonton sehol se érjen túl. A komfortprotézis (Attune rendszer) széles méretválasztékot (beleértve a nők kisebb csontjaihoz illeszkedő keskeny változatot is) biztosítva maximálisan megfelel a műtéttechnikai igényeknek, alaki kiképzésének köszönhetően kiemelkedő stabilitást nyújt a mozgáspálya minden pontján. Tapasztalatom szerint a gyógyulás gyorsabb, a rendszer aktív, fiatal beteg igényeinek is megfelel. A méretre szabott komfortprotézis műtét előtti CT-n végzett kalkuláció alapján kiküszöböli a méret- és alaki változatosságból adódó nehézségeket emellett a beavatkozást lerövidíti – ismertette a szakorvos.

Három hónapon belül

A kilazult, fájdalmassá vált csípő- és térdprotézisekre jellemző, hogy az addig jól működő ízületben vagy annak környezetében fájdalom jelentkezik, mely eleinte enyhe, majd fokozatosan erősödik. Az érintett ízület mozgása beszűkülhet, súlyos esetben akár tengelyeltérés, bizonytalanságérzés, instabilitás is kialakulhat. A fizikális vizsgálat után hagyományos röntgenfelvétel szükséges. Az esetek egy részében a diagnózis a röntgen alapján felállítható, a csontállomány megítélésének érdekében a fém torzító hatását kiküszöbölő CT-vizsgálat ajánlott. Ha a hagyományos röntgenfelvételen a kilazulás ténye nem erősíthető meg, úgynevezett SPECT CT-vizsgálat ajánlott. A SPECT CT egyszerre végzett izotóp- és a fém torzító hatását kiküszöbölő CT-vizsgálatot jelent, nagy biztonsággal alkalmas a teljes és részleges kilazulás megállapításához. A fájdalmas protézis cseréjéhez használt implantátum típusát a csontveszteség mértéke határozza meg. Az esetek egy részében hagyományos (standard) implantátum elégséges, súlyosságtól függően kiegészítők vagy az implantátum komponenseinek szorosabb kapcsolódását biztosító típusok szükségesek. A revíziók az átlagosnál hosszabb műtétek, a beavatkozást követő terhelhetőség, a gyógyulás időtartama a tervezettől eltérhet, véglegesen műtét közben dől el, a nagyon súlyos esetektől eltekintve a beteg 3 hónapon belül meggyógyul – jelzi a szakember.


Életút

Dr. Papp Miklós hosszú évekig dolgozott a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Ortopéd Sebészeti Osztályán, melynek 2015 és 2021 között osztályvezető főorvosa volt. Az Ortopéd Sebészeti Osztályon 2015-től számos olyan eljárást honosítottak meg, melyeket a korszerűbb betegellátás szolgálatába állítottak. Bevezették a miniinvazív (izomátvágás nélkül), kis metszésből, szövetkímélő technikával végzett csípőprotézis-műtétet, ami nagyon gyors felépülést tesz lehetővé. 2016-tól a fiatal, aktív betegeknek rutinszerűen ültettek be biológiai rögzülésű térdprotézist. A fájdalmassá vált térdprotéziseket előzetes CT-vizsgálat eredményeihez illesztve cserélték ki. Jelenleg is oktat ortopédiát a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karán magyar és angol nyelven. Egyetemi docensként a fizioterápiás (gyógytornász) tanszék szakfelelőse, jelenleg több mint 30 éves szakmai múlttal a magánellátásban folytatja munkáját, budapesti és debreceni magánklinikán végez ortopédiai nagy műtéteket.

(A borítóképen: Műtét közben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában