Pótgyermeknap

2021.08.23. 15:00

Merész kaland az égen

Emlékezetes légi és szárazföldi programokkal várták a családokat a miskolci repülőtéren.

Balogh Csilla

Fotó: Vajda János

Pótgyermeknapi programokon, családi sétarepülésen, műrepülésen és honvédelmi sportágbemutatón vehettek részt az érdeklődők a hosszú hétvégén a „Legendák a Levegőben Repülőnap” csoport szervezésében a miskolci repülőtéren. Ha tetszett a levegőben, a résztvevők akár magukhoz is ragadhatták a kormányrudat, persze csak icipici időre, és olyan világviszonylatban is egyedülálló repülőgépeket próbálhattak ki, mint a Cessna, a Piper 28 vagy a DA20.

– A Legendák a Levegőben Repülőnap azért jött létre, hogy közelebb vigye az embereket a repülés élményéhez – mondja Nagy Jenő volt vadászpilóta. A repülőgépvezető-oktató szerint a repülés túlmisztifikált fogalom, de ha megmutatják az embereknek a működését, akkor nagyon is szerethetővé válik, hiszen minél többet tudunk valamiről, annál kevésbé félünk tőle. – Ezért mi kellemes élményekkel szeretnénk megajándékozni az embereket egy-egy ilyen napon. A műrepüléssel például a repülés szinte valamennyi pozitív élménye megtapasztalható – meséli Nagy Jenő, aki az esemény moderátora is volt.

Németh Zoltán nyugdíjas vadászpilóta, repülőgépvezető-oktató volt az egyike azoknak a pilótáknak, akik a magasba repítették a merész kalandra vállalkozó kedvűeket. – Mindig óvatosan kezdjük, közben persze figyelünk arra is, ki hogy bírja a repülést. Ha valaki élvezi, akkor a komolyabb manőverekbe is belemegyünk. Én egy orsóval, majd egy úgynevezett dugóhúzó kombinációval kezdek általában, aztán hátára fordítom a repülőgépet, majd jönnek az egyre komplikáltabb kombinációk. Egy-egy kör 10-15 percig tart – avat a rejtelmekbe a pilóta.

Korhatár nélkül

Urr-Szarka Csillagvirág reggel még nem tudta, hogy milyen élmények várják néhány órával később. A család Csillagvirág nagyszüleinél töltötte hosszú hétvégéjét, s csak szombaton reggel, a kislány nagyapjától értesültek az eseményről. Mivel Csillagvirág édesapja hajdan éveken keresztül maga is ejtőernyőzött, nem volt kérdés, hogy az egész család kilátogat a repülőtérre, és kipróbálnak néhány gépet.

Csillagvirág Németh Zoltán vadászpilóta mellé ült be. Leszállás után szinte euforikusan számolt be élményeiről.

– Nagyon tetszett, de izgultam! Féltem, hogy baj lesz. Először tettünk egy teljes fordulatot, majd jó magasra felmentünk, aztán a bácsi kikapcsolta a motort, és zuhantunk lefelé a földre merőlegesen, és mielőtt leértünk volna, akkor a bácsi újra bekapcsolta a motort. Fantasztikus volt – mondja ujjongva Csillagvirág.

– A repülés a szabadság élményét nyújtja az embernek. Odafönn mindenki megtanulja tisztelni a fizikát, zuhanás közben pedig ismét kapcsolatba lép legbenső énjével – magyarázza az édes­apa, Szarka Zoltán.

A legapróbbak a felfújható kölyökvárban játszhattak, vagy a repülőgépből kiszórt cukorkáknak örülhettek. A gazdag programot a katonai hagyományőrzők gyűjteménye és a kézművesek portékái színesítették.

(A borítóképen: Integetés a szülőknek az izgalmas utazás előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában